Kabila in tweede ronde Congo

De presidentsverkiezingen in Congo zijn gewonnen door president Joseph Kabila, maar omdat hij minder dan 50 procent van de stemmen kreeg, komt er een tweede ronde. Daarin zal Kabila het opnemen tegen zijn huidige vice-president Jean-Pierre Bemba. Bij de bekendmaking van de uitslag gisteren braken in Kinshasa gevechten uit tussen soldaten van Kabila en Bemba, waarbij vijf doden vielen. Vanochtend was het rustig in de hoofdstad.

De verkiezingen werden eind vorige maand gehouden, maar wegens de gebrekkige infrastructuur duurde het tellen van de stemmen drie weken. Er waren meer dan dertig presidentskandidaten, 50.000 stembureaus en 25 miljoen kiezers in een land met de omvang van West-Europa en 58 miljoen inwoners. De verkiezingsdag verliep naar de mening van waarnemers zonder grote problemen, maar enkele politici hebben geklaagd over fraude. Er werden tevens parlementsverkiezingen gehouden met 10.000 kandidaten voor 500 zetels.

Volgens de voorlopige uitslagen kreeg Kabila bijna 45 procent van de stemmen, Jean-Pierre Bemba 20 procent en de oudgediende politicus Antoine Gizenga 13 procent. Kabila kreeg de meeste stemmen in het oosten, Bemba in het westen. In het westelijk gelegen Kinshasa stemde meer dan de helft van de kiezers op Bemba, slechts 13 procent op Kabila. In Kinshasa is Etienne Tshisekedi populair, maar deze boycotte de verkiezingen en zijn aanhang lijkt nu op Bemba te hebben gestemd.

De verkiezingen waren de eerste vrije gang naar de stembus in veertig jaar. De hoop onder de internationale vredesstichters en bij de Verenigde Naties, die 17.000 militairen in het land hebben gelegerd, is dat deze verkiezingen een einde maken aan vele jaren wanbeheer en zes jaar oorlog in het zeer grondstofrijke Congo. Kabila, die sinds de moord op zijn vader in 2001 het land leidt, heeft de beste kansen om te winnen.

Volgens waarnemers is het goed dat er een tweede ronde komt zodat opposanten van Kabila minder reden hebben tot klagen dat de overwinning hen is ontstolen. De vrees voor door verliezers aangesticht geweld is groot. Kabila en Bemba zijn beiden voormalige krijgsheren, ze bezitten veel geld en ze kunnen rekenen op de steun van talrijke gewapende aanhangers. Nog vóór de bekendmaking van de uitslag gisteren raakten Bemba’s soldaten en leden van Kabila’s Presidentiële Garde in Kinshasa slaags in de omgeving van het partijkantoor van Bemba. Gisteren werden er drie tv-stations gesloten, waarvan één het eigendom is van Bemba.

De tweede ronde zal plaatshebben op 29 oktober. De verwachting is dat pas dan de uitslag bekend wordt van de parlementsverkiezingen, die tegelijk met de presidentsverkiezingen zijn gehouden.