Industrie Frankrijk daagt eBay

Unifab, de belangenbehartiger van de Franse industrie, dient in september een aanklacht in tegen eBay en andere internetveilingsites waar vervalste producten worden aangeboden. De organisatie eist een schadevergoeding voor gederfde inkomsten. Louis Vutton, producent van luxegoederenproducent en lid van Unifab, trof vorig jaar 235.000 vervalsingen van zijn producten aan op eBay.

Marc Antoine Jamet, voorzitter van Unifab, zegt dat het de bedoeling is dat de klacht sites ertoe zal brengen op te treden tegen vervalsers. „Er is één continent waar vervalsingen worden gemaakt, dat is China, en er is één continent waar ze worden verkocht, en dat is internet.”

Belangrijkste doel van de Franse fabrikanten is eBay, waarmee Unifab in de afgelopen twee jaar meer dan een dozijn besprekingen heeft gevoerd, aldus Jamet. „Wij denken dat eBay heel goed in staat is om zijn site in de gaten te houden, maar ze willen pas actie ondernemen als er geconstateerd is dat er iets illegaals gebeurd is. Ze weigeren proactief op te treden, terwijl wij denken dat ze de technologie hebben om te controleren of verkopers valide zijn.

Een woordvoerder van eBay stelt dat het bedrijf controleert of er geen vervalste producten worden aangeboden. „We staan niet toe dat er vervalste goederen worden verkocht op de site. We werken graag samen met rechthebbenden.” Jamet denkt daar anders over. Volgens de voorzitter van Unifab weigert eBay verkopers van vervalsingen van de site te weren, zoals dat bijvoorbeeld in 2001 gebeurde met de verkopers van nazi-producten. (Reuters)