Hoe word ik een succesvolle rapper?

cd hiphop Rick Ross – Port of Miami Def Jam/Universal***

cd hiphop

Rick Ross – Port of Miami

Def Jam/Universal***

Hij heet Rick Ross, maar we zeggen natuurlijk Rick Ráááwwsss. En hij vindt zichzelf een baas, maar we zeggen natuurlijk Báááwwssss.

Welkom bij een nieuwe aflevering van Hoe Word Ik Een Succesvolle Rapper Uit Het Zuiden Van Amerika. Vandaag het nieuwe album van Rick Ráááwwsss, dat vorige week in één keer op nummer 1 binnenkwam in de Amerikaanse albumhitlijst Billboard 200.

De belangrijkste les die u van dit album leert: nu elke rapper – en zijn kleine broertje – rapt over het verkopen van cocaïne, zoekt u de overtreffende trap op. Nee, u verkoopt geen zakjes coke op straat; u haalt hele containers met wit poeder binnen via de haven van Miami.

Uw universum is dat van Tony Montana, het karakter dat Al Pacino speelt in de film Scarface (Brian De Palma, 1983), want u komt uit Miami en kunt ook heel goed een groothandelaar in cocaïne nadoen. U gebruikt zelfs een sample van een nummer uit die film en grossiert naast cocaïne in de schelle synthesizergeluiden die in de jaren tachtig zo populair waren.

Met stompende onderbuikbasdrums, haastige hi-hats en tokkelende snaredrums doen uw elastieken beats niet onder voor die van andere populaire rappers uit uw regio. Het lijkt misschien raar om daar ineens een kitscherig r&b-refrein bij te doen, of een nummer over het belang van het gebed, maar geloof ons: het werkt. Uw lekker lui uitgesproken, opschepperige praatjes werken zo aanstekelijk, dat het haast niet opvalt dat u niets te zeggen heeft.

    • Saul van Stapele