Het slaapzakjas-alternatief

Bijna herfst, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends, van top tot teen.

Vrouwen dragen mooie mantels, geen vreselijke slaapzakachtige donsjacks meer. Foto AFP A model presents a creation by French designer Adeline Andre during the Fall/Winter 2006-07 Haute Couture collections, 05 July 2006 in Paris. AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT AFP

Toegegeven: hij was comfortabel. Hij was veilig. Hij was warm. Je bleef er droog in, zelfs als je op de fiets van alle kanten tegelijk door hagel of sneeuw werd overvallen. Maar wat was hij lelijk.

Ik heb het over de slaapzakjas, die de Nederlandse vrouw wel drie winters lang in zijn dikke, zachte armen heeft gehouden. Gemaakt van gladde, waterdichte kunststof, in zwart of donkerblauw of iets anders winterigs, gevuld met dons, en van schouders tot knieën of zelfs enkels in één loodrechte lijn naar beneden vallend. Op nare winterochtenden merkte de slaapzakjasdraagster het verschil tussen bed en buiten nauwelijks op. Heel behaaglijk ja, maar wat ze evenmin opmerkte was dat de jas haar van schouders, boezem, taille en heupen beroofde, en haar in ruil daarvoor alleen zo’n tien kilo extra kont gaf. Als ze dan ook nog de handig afritsbare reuzecapuchon op het hoofd zette, was haar vormeloze anonimiteit compleet.

Maar nu is het voorbij. De komende winter is de slaapzakjas definitief verdwenen. „Nee nee, die is weg”, zegt ook Fabienne (18), verkoopster bij de Haagse Bijenkorf, als ik haar het model voorleg. Ze klinkt opgelucht. Van alle merken op de damesafdeling waar Fabienne tussenstaat, gaat alleen het altijd op safe spelende Esprit stug door met het maken van donsjacks of puffer jackets. Bruin, vierkant, niksig. Honderd euro. Niet meer doen.

Maar wat is het alternatief? Fabienne weet het: wollen jassen met rechte schouders, brede, open kragen, opvallende knopen en een elegant welvende snit, vaak in een ‘A-lijn’. Benetton en Sisley, beide ook bij de Bijenkorf te vinden, maken dit soort jassen voor zo’n 170 euro; het Spaanse merk Zara noemt ze ‘mantels’ in plaats van jassen en slaat ze brede, leren riemen om het middel, voor nog meer vorm.

Ik kan het comfort van de afgelopen jaren nog niet helemaal van me afzetten en vraag Fabienne daarom of ze ook waterdicht zijn, deze beauties. „Ehm...” Ze aarzelt. „Ik weet het niet zeker. Volgens mij blijven ze nat.”

Jonge merken als Replay, Diesel en G-Star moeten van wol niets hebben: zij maakten vorig jaar al canvas jacks met kraagjes of capuchons van nepbont, en daar gaan ze dit jaar mee door. Biedt dat canvas dan wel echte beschutting? „Iedere merkjas is tegenwoordig waterafstotend”, zegt Mike (21), bedrijfsleider bij Replay. „Maar waterdicht, nee. Als je dat zoekt, moet je naar de kampeerwinkel.” Juist.

    • Sandra Heerma van Voss