Goed voetbal van Feyenoord lijkt nog ver weg

Erik Nevland(links) viert de openingstreffer van FC Groningen samen met Danny Buijs. Foto Bas Czerwinski 20-08-2006, GRONINGEN. FC GRONINGEN - FEYENOORD. ERIK NEVLAND, LINKS, VIERT ZIJN GOAL MET DANNY BUIJS, RECHTS. FOTO BAS CZERWINSKI voetbal eredivisie Czerwinski, Bas

FC Groningen3Feyenoord0

Ruststand 0-0. 55. Nevland 1-0, 61. Van de Laak 2-0, 68. Salmon 3-0. Schds: Temmink. Tsch: 19.814.

Guus van Holland

Gaat Feyenoord dit seizoen tot de Nederlandse subtop behoren? Dat was de belangrijkste vraag gisteren na de 3-0 nederlaag in Groningen. De thuisclub, die toch ook niet over een team met veel opmerkelijk talent beschikt, was op alle fronten beter. De zege van FC Groningen was zelfs een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Geen Kuijt en Kalou in de spits, maar wel de 36-jarige oude en versleten Pierre van Hooijdonk, met rondom hem twee ijverige maar kwaliteitsarme Belgen, Stein Huysegems en Benjamin de Ceulaer, en een Finse dertiger, Joonas Kolkka. Het is duidelijk behelpen voor trainer Erwin Koeman. Het was hem na de afgang aan te zien. Hij gaf het ruiterlijk toe: zijn spelers misten bezieling, kwaliteit en vertrouwen om het de doorgaans enthousiaste Groningers in het eigen sfeervolle stadion lastig te maken.

Hoe nu verder met de club uit Rotterdam? Een nieuwe spits aantrekken, op dit tijdstip, als alle goede spitsen al een club hebben? Een oude spits aantrekken, zo een als Jon-Dahl Tomasson of Julio Ricardo Cruz, eens lievelingen van het Legioen en nu op een zijspoor bij respectievelijk Vfb Stuttgart en Inter Milaan? Nee, zo diep zal Feyenoord toch niet gezonken zijn? In die ellendige situatie is Feyenoord toch niet geraakt?

Dan maar doorgaan met Van Hooijdonk, Huysegems, De Ceulaer, Kolkka, Ali Boussaboun, Tim Vincken en die anderen. En dan maar zien hoe ver de polsstok reikt. Het is nog erger met Feyenoord gesteld. Want behalve talentvolle en trefzekere aanvallers mist het team ook verdedigers en middenvelders die het publiek aangename wedstrijden kunnen bezorgen. De Groningse doelpunten mogen voor een belangrijk deel op de rekening van de zwakke, vooral fysiek kwetsbare Feyenoord-verdedigers worden geschreven.

Met andere woorden: goed voetbal van Feyenoord is nog ver weg. Dan biedt het voetbal van FC Groningen meer perspectief. De prestatie van vorig seizoen (vijfde en finalist in de play-offs) kan geëvenaard worden. Zeker zolang trainer Ron Jans kan beschikken over de vaak scorende Noorse spits Erik Nevland (25 keer in 50 wedstrijden) en de oersterke verdediger Gibril Sankoh uit Sierra Leone. De eerste wordt in de wandelgangen genoemd als vervanger van Kuijt. Maar het is de vraag of Nevland gezien het dalende spelpeil van Feyenoord en het stijgende spelpeil van Groningen wel zin heeft in een transfer. Sankoh speelt pas sinds de winter in Groningen, maar hij wordt al tot de beste centrale verdedigers van de eredivisie gerekend. Dat ondervond Van Hooijdonk. De oude spits werd zowel in de lucht als aan de grond eenvoudig afgetroefd. Mede daarom liep de lange publiekslieveling van weleer verloren rond en viel hij vooral op door nare overtredingen op Arnold Kruiswijk (elleboog) en Sankoh (doodschop).

De eerste helft was oervervelend, met voetbal van uiterst bedenkelijk technisch niveau. Feyenoord kreeg geen enkele kans. Groningen kreeg twee kansen, beide van Nevland, beide verijdeld door doelman Henk Timmer. In de tweede helft gooide Groningen de schroom eindelijk van zich af. Feyenoord bleek toch niet zo goed als gevreesd werd. In korte tijd viel de krakkemikkige verdediging om. Antoine van der Linden kon in alle rust voorzetten, Danny Buijs won gemakkelijk een kopduel van Pascal Bosschaart, waarna Nevland eenvoudig de bal in het doel kon koppen (1-0). Vier minuten later mocht Koen van de Laak een combinatie met Salmon opzetten, waarna hij met een rollertje 2-0 kon scoren. Tien minuten later lanceerde Van der Linden uit een vrije trap Buijs. De Groninger zette Bosschaart opzij en legde de bal voor de voeten van Salmon, die de 3-0 scoorde.

Met een wat meer geluk en wijsheid zou de score zijn uitgegroeid tot 5-0. Maar het was genoeg. „Ik ben tevreden”, zei trainer Jans. „Ze hebben Feyenoord bij de strot gegrepen en ze hebben het afgemaakt. Een compliment waard.”

Naast hem zat Erwin Koeman, teleurgesteld en de wanhoop nabij. „Ik zoek niet naar excuses. We hielden er rekening mee dat Kuijt zou vertrekken. Als dat gebeurt, hoop je dat de anderen een extra stapje doen. Maar zelfs dat zat er niet in.’’ Volgende week ontvangt Feyenoord in De Kuip Heracles. Heracles thuis, altijd lastig.

    • Guus van Holland