Goed voetbal is ver weg bij Feyenoord

Zonder de spitsen Dirk Kuyt en Salomon Kalou heeft Feyenoord geen topelftal.

Maar de club beschikt ook niet over goede verdedigers of degelijke middenvelders.

Erik Nevland viert de openingsgoal van Groningen samen met Danny Buijs. Foto Bas Czerwinski 20-08-2006, GRONINGEN. FC GRONINGEN - FEYENOORD. ERIK NEVLAND, LINKS, VIERT ZIJN GOAL MET DANNY BUIJS, RECHTS. FOTO BAS CZERWINSKI
Erik Nevland viert de openingsgoal van Groningen samen met Danny Buijs. Foto Bas Czerwinski 20-08-2006, GRONINGEN. FC GRONINGEN - FEYENOORD. ERIK NEVLAND, LINKS, VIERT ZIJN GOAL MET DANNY BUIJS, RECHTS. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Gaat Feyenoord dit seizoen nog wel tot de Nederlandse subtop behoren? Dat was de belangrijkste vraag gisteren na de 3-0 nederlaag in Groningen. De thuisclub, die toch ook niet over een team met veel opmerkelijk talent beschikt, was op alle fronten beter. De zege van de Groningers was zelfs een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Geen Kuyt en Kalou in de spits, maar wel de 36-jarige oude en versleten Pierre van Hooijdonk, met rondom hem twee ijverige maar kwaliteitsarme Belgen, Stein Huysegems en Benjamin de Ceulaer en een Finse dertiger, Joonas Kolkka. Het is duidelijk behelpen voor trainer Erwin Koeman. Het was hem na de afgang aan te zien. Hij gaf het ruiterlijk toe: zijn spelers misten bezieling, kwaliteit en vertrouwen om het de doorgaans enthousiaste Groningers in het eigen sfeervolle stadion lastig te maken.

Hoe nu verder met de club uit Rotterdam-Zuid? Het was de alom heersende vraag. Een nieuwe spits aantrekken, op dit tijdstip, als alle goede spitsen al een club hebben? Een oude spits aantrekken, zo een als Jon-Dahl Tomasson of Julio Ricardo Cruz, in het verleden lievelingen van het Legioen en nu op een zijspoor bij respectievelijk Vfb Stuttgart en Inter Milaan? Nee, zo diep zal Feyenoord toch niet gezonken zijn? In die ellendige situatie is Feyenoord toch niet geraakt?

Dan maar doorgaan met Van Hooijdonk, Huysegems, De Ceulaer, Kolkka, Ali Boussaboun, Tim Vincken en die anderen. En dan maar zien hoe ver de polsstok reikt. Het is nog erger met Feyenoord gesteld. Want behalve talentvolle en trefzekere aanvallers mist het team ook verdedigers en middenvelders die het publiek aangename wedstrijden kunnen bezorgen. De Groningse doelpunten mogen voor een belangrijk deel op de rekening van de zwakke, vooral fysiek kwetsbare Feyenoord-verdedigers worden geschreven.

Met andere woorden: goed voetbal van Feyenoord is ver weg. Dan biedt het voetbal van FC Groningen meer perspectief. De prestatie van vorig seizoen (vijfde en finalist in de play-offs) kan zomaar geëvenaard worden. Zeker zolang trainer Ron Jans kan blijven beschikken over de Noorse en vaak scorende spits Erik Nevland (25 keer in 50 wedstrijden) en de oersterke verdediger Gibril Sankoh uit Sierra Leone. De eerste wordt in de wandelgangen genoemd als vervanger van Kuyt. Maar het is de vraag of Nevland gezien het dalende spelpeil van Feyenoord en het stijgende spelpeil van Groningen wel zin heeft in een transfer. Sankoh speelt pas sinds afgelopen winter in Groningen, maar hij wordt al tot de beste centrale verdedigers van de Nederlandse competitie gerekend. Dat ondervond bijvoorbeeld Van Hooijdonk. De oude spits werd zowel in de lucht als aan de grond eenvoudig afgetroefd. Mede daarom liep de lange publiekslieveling van weleer verloren rond en viel hij vooral op door nare overtredingen op Arnold Kruiswijk (elleboog) en Sankoh (doodschop).

De eerste helft was oervervelend, met voetbal van uiterst bedenkelijk technisch niveau. Feyenoord kreeg geen enkele kans. Groningen kreeg twee kansen, beide van Nevland, beide verijdeld door doelman Henk Timmer. In de tweede helft gooide Groningen de schroom eindelijk van zich af. Feyenoord bleek toch niet zo goed als gevreesd werd. In korte tijd viel de krakkemikkige verdediging van Feyenoord om. Antoine van der Linden kon in alle rust voorzetten, Danny Buijs won gemakkelijk een kopduel van Pascal Bosschaart, waarna Nevland eenvoudig de bal in het doel kon koppen (1-0). Vier minuten later mocht Koen van de Laak een combinatie met Salmon opzetten, waarna hij met een rollertje 2-0 kon scoren. Tien minuten later lanceerde Van der Linden uit een vrije trap Buijs. De Groninger zette Bosschaart rustig opzij en legde de bal voor de voeten van Salmon, die met een grijns op zijn gezicht 3-0 scoorde.

Met een beetje meer geluk en wijsheid zou de score zijn uitgegroeid tot 5-0. Maar het was genoeg. „Ik ben tevreden”, zei succestrainer Jans. „Ze hebben Feyenoord bij de strot gegrepen en ze hebben het afgemaakt. Dat is een compliment waard.”

Naast hem zat Erwin Koeman, teleurgesteld en de wanhoop nabij. „Ik zoek niet naar excuses. We hielden er rekening mee dat Kuyt zou vertrekken. Als dat gebeurt, hoop je dat de anderen een extra stapje doen. Maar zelfs dat zat er niet in.’’ Volgende week ontvangt Feyenoord in de Kuip Heracles. Heracles thuis, altijd lastig.