Fatale storm op Hongaarse nationale dag

Na de storm van gisteravond lag het hele centrum van Boedapest, hier in de buurt van de Kettingbrug, bezaaid met afgerukte takken en weggewaaide dakpannen. Foto MTI Budapest, 2006. augusztus 20. Egy család megy a viharttól letépett faágak között a Lánchíd pesti hídfõjénél az Eötvös téren. MTI Fotó: Beliczay László MTI Zrt. Fotószerkesztõség

Zeker drie mensen zijn gisteren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest om het leven gekomen bij een wervelstorm die plotseling opstak.

Tienduizenden feestgangers hadden zich in de namiddag al verzameld op de kades langs de Donau voor de jaarlijkse festiviteiten ter ere van de heilige Stefan, stichter van Hongarije. Bij aanvang van het vuurwerk, klokslag negen uur ’s avonds, brak tegelijk een onweer los dat gepaard ging met hevige regenval en windstoten met snelheden van ruim honderd kilometer per uur. Toeschouwers sloegen in paniek op de vlucht. Huilende mensen, verregend en onder de modder, renden door de straten. Een omgewaaide boom kwam terecht op de menigte, waardoor er twee doden vielen. Op de Donau raakten twee boten in botsing. Twee mensen sloegen overboord. Eén opvarende bleef ondanks een haastige reddingsactie vermist.

In een paar minuten tijd stonden de straten rond het parlementsgebouw blank. Historische gebouwen, waaronder het presidentieel paleis, raakten beschadigd. Terwijl het vuurwerk gewoon doorging probeerden duizenden feestgangers te schuilen in portieken en bij bus- en tramhaltes. Politieagenten hadden hun handen vol aan kinderen die in de chaos hun ouders uit het oog verloren. Ambulances reden af en aan met gewonden. Naar schatting 250 mensen moesten met verwondingen worden overgebracht naar ziekenhuizen.

De Donau, ter hoogte van Boedapest, vormt een scheidslijn tussen twee klimatologische systemen. Het zorgt met regelmaat voor turbulente onweersbuien.

Een uur vóór aanvang had de Hongaarse meteorologische dienst de organisatie nog gewaarschuwd voor mogelijk onweer. „Er werd gewaarschuwd voor storm, maar niemand wist dat het zo erg zou worden”, zegt een woordvoerster van de burgemeester van Boedapest Gábor Demszky.

De organisatie van het vuurwerk is niet in handen van de burgemeester, maar wordt georganiseerd door de regering. Meteen na de storm uitten groepjes jongeren in de straten hun ongenoegen middels spreekkoren, gericht tegen de Hongaarse premier Ferenc Gyurcsány. Over zes weken zijn er in Hongarije lokale verkiezingen. „Het ligt voor de hand dat de gebeurtenissen in de verkiezingscampagnes een rol gaan spelen”, zegt Demszky’s woordvoerster. „Maar vandaag zijn we vooral bezig met puin ruimen.” De burgemeester laat een onderzoek instellen naar de vraag waarom de waarschuwing werd genegeerd.

    • Tijn Sadée