Eten en drinken totdat de film is afgelopen

De openluchtbioscoop in Rotterdam is al 31 jaar dé plek om buiten een film te zien.

Er draaien Marokkaanse, Turkse, arthouse- en gayfilms én grote publiekstrekkers.

Onderweg naar het Lloyd Multiplein zie je mensen op de fiets klungelen met een klapstoel onder hun arm, een jongen en een meisje slepen zelfs hun bankje het plein op. Dit gesjouw met zitplaatsen kan maar één ding betekenen: de pleinbioscoop in Rotterdam is weer begonnen, al 31 jaar dé plek waar je elke avond in de openlucht een film op groot scherm kunt zien. Gratis, tenzij je geen stoel hebt meegenomen en er eentje moet huren, á 1 euro.

„Ach, de film is al voor niks, dus dan kan die ene euro er wel vanaf”, zegt Anne Sluiter (21) uit Rotterdam, die samen met Suzanne van der Horst (20) uit Vlaardingen een filmpje pakt. „Daarvoor gaan wij niet onhandig stoelen meeslepen!” Popcorn en drinken hebben de meiden wél zelf meegenomen. „Want we krijgen vast geen gratis ijsje, zoals vorig jaar toen Ben en Jerry’s sponsor was”, mokt Sluiter. „Gaat de nieuwe sponsor Film1 soms van die thuisbios-kastjes weggeven?” Harrie van de Louw van Loeder Events, de organisator van de pleinbioscoop, moet erom lachen: „Die gratis ijsjes, dat was vorig jaar een sponsorstunt op één filmavond. Het picknicken is juist één van de charmes van de pleinbioscoop; sinds jaar en dag nemen mensen zelf een hapje en een drankje mee naar de film.”

Een ‘Central Park-sfeertje’ probeert Van de Louw na te streven, wat met de Rotterdamse skyline op de achtergrond nog niet eens zo’n hele gekke vergelijking is. „Behalve dan dat we op een parkeerterrein zitten” grinnikt Frans van de Graaf (40) uit Rotterdam, die met weemoed terugdenkt aan de oude bestemming van de pleinbioscoop. „Op het Museumplein: een grasveld onder de bomen in de rozentuin. Daarmee vergeleken is dit natuurlijk een zeer traumatische plek!” Maar Van de Graaf zit er toch erg relaxed bij, in de rode kussens van de VIP-lounge. Hij blijkt echter niet de winnaar te zijn van de VIP-treatment die te winnen is via de website. „Nee joh, ik zag dat deze plek nog leeg was, da’s toch zonde? Dus ben ik er maar gaan zitten, ik merk wel wanneer ze me wegsturen.” Welke film er draait, maakt Van de Graaf niet uit. „Ik houd wel van een verrassing.”

Toch wordt volgens organisator Van de Louw goed nagedacht over een zo divers mogelijke filmprogrammering. „Programmeur Katinka Verhoeven boekt zowel Turkse, Marokkaanse, gay- en arthouse-films, maar ook een wat algemenere publieksfilm als Crash. Die draait op 26 augustus. Deze film hebben we flink gepromoot, samen met jongeren-radiozender FunX. Als het niet regent die avond verwachten we dat het terrein vol komt. Dan is er 7000 man, iedereen schikt wat in, lekker knus.”

De ommezwaai naar publieksfilms en multiculturele films is een bewuste keus van Loeder Events, dat negen jaar geleden als nieuwe organisator de opdracht kreeg meer publiek te trekken, maar ook om de pleinbioscoop wat minder ‘highbrow’ te maken. Van de Louw: „Wij hebben er een evenement voor de hele stad van gemaakt, niet alleen voor blanke, hoger opgeleide vijftigers en zestigers.”

„Maar die komen nog wel, hoor!”, lacht Joke de Reus (60), die met zes vrienden uit Capelle en Krimpen aan den IJssel naar Rotterdam kwam. „En vorig jaar hebben we heel erg genoten van de blockbuster The day after tomorrow”, herinnert Irene van Griend (60) zich. „Maar we houden ook erg van filmhuisfilms zoals Caché, de Franse thriller die vanavond draait”, zegt Jan Bakker (60). „We komen hier al een jaar of zeven. Joke kiest altijd de film uit, de rest zorgt voor koffie, pinda’s en witte wijn – in een theepot, want je mag geen glas meenemen op het terrein.” Halverwege weggaan als de film tegenvalt, is geen optie, meent Bakker: „Dat hoort niet bij de pleinbioscoop. We eten en drinken net zolang door tot de film is afgelopen.”

    • Natascha van Aalst