Erik Vos Prijs 2006 naar regisseur Jetse Batelaan

AMSTERDAM, 21 aug. De Erik Vos Prijs 2006, een aanmoedigingsprijs voor beginnende theatermakers, is toegekend aan Jetse Batelaan (28). De jury prijst Batelaans voorstellingen om hun ”authentieke” stijl en ”ongebreidelde fantasie”. Zijn stukken zijn ”beeldend en poëtisch, hilarisch en absurd, zowel komisch als ontroerend”, aldus de jury. De prijs, ingesteld door het Haagse toneelgezelschap De Appel bij het vertrek van oprichter en regisseur Erik Vos, wordt op 10 september uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Met beeldende en soms bijna stripachtige mime-voorstellingen als Echte vrouwen joggen in regenpak, Pas als zaagsel krijgt een boom applaus en Toe vader drink heeft Jetse Batelaan zich een opmerkelijke plaats in het Nederlandse theater verworven. Hij is de regisseur van stilte, eenvoud en bescheidenheid. Het liefst wil hij zijn spelers zover krijgen ”dat ze eigenlijk niet acteren”.