Den Haag lastig te bereiken

De belangrijkste toegangspoort naar Den Haag gaat een maand dicht. Vanaf vandaag zijn de Zuid-Hollandlaan en een deel van de Koningskade volledig afgesloten voor alle verkeer. Er wordt aan de weg gewerkt. Noch in de gemeenteraad noch onder omwonenden is veel discussie geweest over de reconstructie. „Iedereen vond al jaren dat er iets moest gebeuren”, zegt gemeentelijk projectleider Ed van Maanen.

Dagelijks passeren 60.000 auto’s het kruispunt van de Zuid-Hollandlaan en de Koningskade. Den Haag heeft anders dan Amsterdam, Rotterdam en Utrecht geen rondweg: de snelweg A12 eindigt met verkeerslichten. Het verkeer dat vervolgens links afslaat, richting centrum en Kijkduin, loopt bijna altijd vast. Je kunt gerust stellen dat het verkeer hier af en toe een chaos is, zegt Van Maanen. „Daar gaan we nu iets aan doen.” De kosten bedragen drie miljoen euro.

De werkzaamheden duren een maand. Daarin wordt de Zuid-Hollandlaan verbreed. Er komt een extra rijstrook. Er worden voorsorteervakken aangebracht die van elkaar gescheiden zijn door een betonnen rand, zodat niemand meer op het laatste moment van rijbaan kan wisselen. En de verkeerslichten worden beter op elkaar afgestemd.

Aanvankelijk wilde de gemeente het werk over drie maanden uitsmeren met een beperkte overlast. Op het laatste moment is besloten de overlast te beperken tot één maand, waarbij ook ’s nacht kan worden doorgewerkt.” De gemeente adviseert dringend de komende maand niet met de auto naar Den Haag te komen.

Kijk voor alternatieve routes op www.Denhaag.nl/koningskade