Dag van de Naturalisatie in de Week van het Water

1„Binnenkort is het zover! 24 augustus, naturalisatiedag. Deze dag is voor veel mensen heel belangrijk, de bekroning van een succesvol integratieproces. We gaan hier iets bijzonders van maken en daar hebben we u hard bij nodig.” Aldus minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) aan de Nederlandse burgemeester in een brief van 15 augustus. Donderdag vinden overal in Nederland feestelijke ceremonies plaats waarop ‘nieuwe Nederlanders’ het Nederlandse staatsburgerschap ontvangen, zoals dat ook al gebeurd in bijvoorbeeld de VS, Canada en Groot-Brittannië. Waarom 24 augustus? Op die dag is, in 1815, de eerste grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden van kracht geworden.

2Gisteren is minister Bot, Buitenlandse Zaken, begonnen aan een kort bezoek aan het Midden-Oosten „om na te gaan welke bijdrage Nederland kan leveren aan een verdere stabilisatie van de situatie in de regio”, staat in het persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland heeft al laten weten dat het niet zal bijdragen met grondtroepen aan een VN-macht in het gebied. Bot zal tijdens het bezoek praten met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Israëlische premier Ehud Olmert en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni. Morgen is een gesprek met de Libanese premier Fuad Siniora en de minister van Buitenlandse Zaken Fawzi Salloukh gepland. Vervolgens keert Bot weer terug naar Nederland.

3Veel water: in Stockholm is gisteren de World Water Week begonnen. Deze jaarlijkse internationale conferentie duurt tot en met zaterdag, met onder andere watermanager prins Willem-Alexander. Het is niet het enige grote congres over watermanagement, nrc.next publiceerde op 17 maart een coverartikel over het Wereldwaterforum dat toen in Mexico-Stad werd gehouden.

Niet vergeten, verder deze week:

donderdag is de uitspraak in de ‘Farmdate.nl-zaak’ (een kort geding tegen Google, omdat, als je zoekt op ‘farm-date’, je links naar sekssites krijgt);

vrijdag vindt het NK gsm-werpen plaats, de winnaars in de categorieën ‘Afstand’ en ‘Freestyle’ zullen Nederland vertegenwoordigen op het WK op zaterdag in het Finse Savonlinna (waar de wereldkampioen vorig jaar een afstand van 94,97 meter haalde);

vrijdag begint het Uitmarkt-weekend in Amsterdam.

Samenstelling: Peter Leijten