Cziommer blijft bescheiden na fraaie seizoenstart van AZ

Na de eerste speelronde in de eredivisie is AZ koploper door een zege op NAC: 8-1. Simon Cziommer was bij de Alkmaarse ploeg de motor op het middenveld.

Simon Cziommer beleefde zaterdag met AZ een vliegende start in de eredivisie. De Duitser, die voor het eerst een competitieduel in het shirt van de Alkmaarders speelde, had met drie treffers een groot aandeel in de monsterscore tegen NAC (8-1). Vooral de vrije trap, die hij voor rust van grote afstand in het net joeg, was een lust voor het oog.

Cziommer (25) is een van de negen versterkingen die AZ in de zomer haalde. Acht maanden geleden leek zijn voetballoopbaan in een impasse beland. De oud-speler van FC Twente, die net over de Nederlandse grens in Nordhorn is geboren, kwam bij Schalke 04 niet meer aan spelen toe. Roda JC gaf hem een kans zijn carrière nieuw leven in te blazen. Op advies van trainer Huub Stevens werd Cziommer in de winterstop gehuurd. In vijftien competitiewedstrijden bleek het talent dat hij bij Twente etaleerde niet verdwenen.

De middenvelder, die bij Schalke transfervrij mocht vertrekken, had vervolgens de clubs voor het uitzoeken. Hij onderhandelde met Roda JC, AZ, FC Twente en een topclub die hij niet noemt. Wim Jansen, technisch adviseur van Feyenoord, liet Cziommer in een eerder stadium weten dat hij hem niet geschikt achtte voor de club uit De Kuip.

Uiteindelijk kreeg AZ zijn voorkeur. Cziommer koos voor de club niet in de laatste plaats wegens de aanwezigheid van trainer Louis van Gaal. De oud-bondscoach was op een gala voor een goed doel al eens ‘toevallig’ naast hem gaan zitten en maakte toen veel indruk op de Duitser. Ook in het bekende sollicitatiegesprek, dat Van Gaal altijd voert met nieuwe spelers, kreeg Cziommer een goed gevoel. Daarin daagde de trainer hem uit zijn mening te geven over voetbal.

Het beviel Cziommer bovendien dat Van Gaal hem zag als een aanvallende middenvelder met diepgang en niet als controlerende speler. In die laatste rol functioneerde hij bij FC Twente. Cziommer hoopt dat Van Gaal hem leert gedoseerd te voetballen. Ook als het niet loopt en hij met verkeerde werklust probeert de machine weer op gang te krijgen. Cziommer heeft het loopvermogen van een Duitser, maar dat kan ook tegen hem werken. Een tip nog voor Marco van Basten: Cziommer zou het een eer vinden als hij wordt geselecteerd voor Oranje, zei hij voor het wereldkampioenschap in het weekblad Voetbal International. Hij is bereid een Nederlands paspoort aan te vragen. De hoop dat hij ooit nog eens voor Die Mannschaft wordt opgeroepen, heeft hij inmiddels laten varen.

Na de zege van AZ bleef Cziommer bescheiden. Hij wees erop dat de spelersgroep van zijn nieuwe werkgever de komende weken verder naar elkaar toe moet groeien. Ook trainer Louis van Gaal waakte voor te grote euforie. Tenslotte heeft hij dit seizoen bestempeld tot het jaar van de opbouw en wil hij pas volgend seizoen oogsten.

Buiten Cziommer eiste nog een andere nieuweling bij AZ de aandacht op, maar dan in negatieve zin: doelman Joey Didulica. De Kroaat verkeek zich op een schot van Ronnie Stam, die daardoor NAC nog hoop gaf (2-1). Didulica bleek bovendien zijn linkerenkelband te hebben gescheurd. Hij is vijf weken uit de roulatie.

Bij NAC was Edwin Zoetebier zaterdag de schlemiel. Na jaren als reservedoelman te hebben gefunctioneerd bij Feyenoord en PSV, heeft hij nu een club gevonden die hem een basisplaats geeft. Bij zijn eerste optreden werd hij acht keer gepasseerd. Ook de nieuwe NAC-trainer Ernie Brandts maakte als coach in de eredivisie geen gelukkig debuut.

Oud-Feyenoorder Christian Gyan had zich eveneens een leukere seizoenstart kunnen voorstellen. De verdediger is bij Excelsior teruggekeerd om de gepromoveerde ploeg te versterken, maar tegen Roda JC gleed hij de bal in de tiende minuut in eigen doel. Excelsior verloor daardoor met 0-1. Tientallen kilometers westelijker versloeg Heerenveen ADO Den Haag met 2-3. De Braziliaanse aanwinst van Heerenveen, Afonso Alves, besliste het duel in de 93ste minuut.

Ruud Brood, de nieuwe trainer van Heracles, beleefde ook een opmerkelijk debuut in de eredivisie. Zijn ploeg versloeg in Almelo in de streekderby rivaal FC Twente met 3-0.

Bij Ajax fungeerden de nieuwelingen George Ogararu, Roger en Kenneth Perez gisteren als invallers. Zdenek Grygera viel in de vierde minuut uit met een blessure. Het is onzeker of hij woensdag beschikbaar is voor het Champions League-duel met FC Kopenhagen. Ajax won in Amsterdam met 5-0 van RKC. Opvallend detail: Klaas Jan Huntelaar scoorde niet.