Congo op naar tweede stemronde

President Joseph Kabila van Congo heeft de verkiezingen in zijn land volgens de laatste, bijna volledige stemresultaten gewonnen. Maar omdat hij 45 procent van de stemmen kreeg, komt er op 29 oktober een tweede stemronde. Daarin zal Kabila het opnemen tegen vice-president Bemba (ruim 20 procent).

Definitieve resultaten in deze voor Congo historische en volgens waarnemers goed verlopen verkiezingen werden gisteravond verwacht, maar waren tegen middernacht nog niet binnen. Nabij het bureau waar de resultaten openbaar moesten worden, werden schotenwisselingen gehoord, naar verluidt tussen lijfwachten van Kabila en Bemba. Een bewaker van Bemba zou daarbij zijn gedood.

De verkiezingen van eind vorige maand waren de eerste vrije gang naar de stembus in veertig jaar. De hoop onder de internationale vredesstichters en bij de Verenigde Naties, die 17.000 troepen in het land hebben gelegerd, is dat deze verkiezingen een einde maken aan vele jaren wanbeheer en zes jaar oorlog in grondstofrijk Congo.

Volgens waarnemers is het goed dat er een tweede ronde komt, zodat opposanten van Kabila minder reden hebben te klagen dat de overwinning hun is ontstolen. De vrees voor door verliezers geïnstigeerd geweld is groot. Kabila en Bemba zijn beiden voormalige krijgsheren met veel geld en talrijke gewapende aanhangers.