Bomkoffer Duitse trein ging niet af

In Duitsland werd zaterdag een jonge Libanees opgepakt.

Hij zou twee treinen hebben willen opblazen.

Terreuralarm in Duitsland. Twee mannen zouden met butagasflessen verstopt in koffers twee Duitse treinen hebben willen opblazen. Wekkers dienden als ontstekingsmechanisme. De koffers waren opgevuld met pakjes Libanees zetmeel. Een van de verdachten is gearresteerd. Foto AFP Picture shows an explosive device found in a German regional train presented during a news conference at the headquarters of the German Federal Police BKA in Wiesbaden August 18, 2006. Two bombs found in the German cities of Dortmund and Koblenz late last month may have been part of a terrorist plot, the federal criminal police said on Friday. Alex Grimm/REUTERS (GERMANY) REUTERS

Opeens was het gevaar dichtbij. Héél dichtbij. Drie weken geleden werden in twee Duitse treinen twee niet-geëxplodeerde bommen gevonden. Butagasflessen in rolkoffers. Twee geelgroene elektronisch wekkertjes, merk ‘Little Star’, moesten de explosies in gang zetten. Op 31 juli om 14.30 uur. Dankzij een constructiefout bleven de gasflessen intact. Geen vuurbal. Geen ramp.

Oorspronkelijk deden de autoriteiten alsof het ging om een misdaad met criminele achtergrond. Sinds dit weekeinde is zeker dat het om terrorisme ging. Veel duidt er volgens de Duitse recherche op dat jonge Libanezen een daad wilden stellen in de strijd tussen Israel en Hezbollah.

Op een persconferentie maakte de federale recherche vrijdag videobeelden van bewakingscamera’s openbaar. Twee jonge mannen, met rugzak en rolkoffer, op het station in Keulen. Eén van de twee droeg een shirt van het Duitse nationale elftal. De twee zetten hun koffers in regionale treinen naar Koblenz en Dortmund. De explosies waren gepland tien minuten vóórdat de treinen de stations zouden binnenrijden. De terroristen van Keulen waren, denkt de recherche, niet uit op zoveel mogelijk slachtoffers.

De ‘voetbalfan’ is zaterdagochtend gearresteerd. Op het station in Kiel. Hij wilde zich uit de voeten maken. Het gaat om een 21-jarige man, Youssef Mohamad E., afkomstig uit Libanon. E. woont sinds 2004 in Duitsland, heeft een verblijfsvergunning en studeerde in Kiel mechatronica.

De arrestatie van E. en de koortsachtige jacht op zijn kompaan hebben dit weekeinde in Duitsland geleid tot grote nervositeit. Zaterdagavond werd het station in Hamburg na een bommelding enkele uren gesloten. Op stations in Bonn, Koblenz, Ludwigshafen en Magdeburg veroorzaakten koffers zonder begeleider paniek. „De situatie is zeer ernstig, zo dichtbij was de dreiging nog nooit”, zei minister van Binnenlandse Zaken, Wolfgang Schäuble (CDU).

De autoriteiten vermoeden dat de mannen een bijdrage wilden leveren aan de vanuit Libanon gevoerde strijd tegen Israël. Ze wilden, zei de directeur Jörg Ziercke van het Bundeskriminalamt (BKA), „een teken” zetten in het Midden-Oosten-conflict. Volgens hem had de mislukte aanslag geen islamitische achtergrond.

E. woonde in Kiel in een studentenflat. Medestudenten verklaarden tegenover Duitse media dat hij strenggelovig is. Vijf keer per dag trok hij zich terug in de gebedsruimte in de kelder van de flat. In het gebouw hangt ook een foto van de Imam-Ali moskee in Hamburg, die bekend staat als een ontmoetingsplaats voor shi’itische aanhangers van Hezbollah. Volgens een aantal studenten was E. soenniet. Volgens Spiegel Online zou E. aan medestudenten hebben verteld dat zijn broer enkele weken geleden bij Israelische aanvallen op Hezbollah-stellingen in Zuid-Libanon om het leven is gekomen.

De hoogste openbaar aanklager in Duitsland gaat er van uit dat de twee niet alleen opereerden. „De omstandigheden duiden er op dat zich nog meer, onbekende personen, aaneen hebben gesloten om zware geweldsmisdrijven in Duitsland te plegen.” Minister Schäuble: „We weten helemaal niet wie we hier [in Duitsland] nog allemaal hebben.”

Al sinds ‘11 september’ woedt een debat over de vraag of de inlichtingendiensten en politie hun databanken aan elkaar moeten koppelen. Bescherming van de privacy spreekt tegen een mega-archief, een belangrijk argument gezien het naziverleden. Daar staat tegenover dat het koppelen van gegevensbestanden de efficiency ten goede komt. De Duitse spoorwegen hebben in ieder geval gezegd meer camera’s op te zullen hangen. E. en zijn kompaan werden twee keer vastgelegd. Een keer mét koffers, en, nadat de treinen waren vertrokken, nog een keer zonder koffers.

    • Michel Kerres