Bismillah Khan (90) overleden

Varanasi, 21 Aug. De Indiase muzikant Bismillah Khan, meester op het blaasinstrument de `shehnai`, is vandaag op negentigjarige leeftijd overleden. Khan was wereldwijd bekend maar in India was hij een bijna mythische grootheid; hij bespeelde de shehnai onder meer in 1947 in New Delhi bij het voor de eerste maal ontvouwen van de Indiase vlag tijdens de onafhankelijkheidsceremonie. In 1947 werd India onafhankelijk van Groot Brittannië. In India is voor vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd. Vlaggen hingen halfstok, en in Uttar Pradesh, de staat waar Khan woonde, werden scholen en regeringsgebouwen gesloten. Bismillah Khan werd geboren in een familie van muzikanten met connecties aan het Indiase hof. Hij werd wereldberoemd met zijn uitvoeringen van klassieke muziek op de shehnai, een instrument dat tot dan toe voornamelijk bij huwelijken en religieuze plechtigheden werd gebruikt. In 2001 ontving Khan India`s hoogste onderscheiding, de Bharat Ratna. ”Zijn shehnai klonk zo lieflijk. Niemand speelde zoals hij en niemand zal nog spelen zoals hij”, aldus Indiaas beroemdste zanger Lata Mangeshkar.