(5) De datsja: Volodja onder curatele

datsja.jpg(Wat eraan vooraf ging: hier, hier, hier en hier) We verlieten Nina en Volodja drie weken geleden, terwijl hun huisje letterlijk daverde van de ruzie. Nu was de rust terug, de rust van het verlaten slagveld. Over de winnaar bestond geen misverstand.

Een week geleden kwam een taxateur met meetlinten de omvang van de tuin meten en  de toestand van de twee datsja’s keuren. Zoon Oleg was speciaal uit het stadje Ramenskoje gekomen. Oleg, winkelier in bruidsartikelen, is de rots waarop de familie rust. ‘Als ik Volodja eruit gooi, voedert Oleg mij de rest van mijn leven’, had Nina ons eerder verteld. In exact die woorden: voerderen. Nina zou nooit met kartonnen bordje en bedelnap bij de ingang van de metro hoeven staan. 

Nuchter, constant en vader van twee kinderen: zelfs Volodja erkende de autoriteit van zijn zoon. De kogel was nu door de kerk, de datsja stond voortaan op Oleg’s naam.  Vier jaar geleden had Volodja immers zijn Lada stomdronken in de flank van een nieuwe Mercedes geparkeerd en was het ouderlijk huis in Ramenskoje verkocht om de schade te vergoeden. Daarom woonde het echtpaar nu het hele jaar op de datsja, waar het in de winter knap koud werd.

Gelukkig schoot er indertijd voldoende geld over om ook een nieuwe Lada Samara voor Volodja te kopen. Daarmee was hij sindsdien al meermalen dronken in een greppel gereden, en Nina maakte zich zorgen. Wat als hij opnieuw een ongeluk maakte of een grietje zwanger schopte? Waar moesten ze dan het geld vandaan halen? Beter alles op naam van zoon Oleg zetten: een kale kip kan je niet plukken.

Volodja zelf had liever de grond van de datsja in tweeën gesplitst. Kon een rijke Moskoviet op de plaats van onze wrakkige datsja zo’n bakstenen huis van drie verdiepingen met satellietschotel en biljartkamer bouwen, en had hij weer 60.000 dollar te verbrassen. Maar Volodja had even niets te willen. 

Onvoorstelbaar, grinnikte Nina. Wisten wij dat de grond van de datsja nu al 120.000 dollar waard is?  Haar Volodja ’is een grote lieverd als hij niet dronken is,’  zei ze teder. Bovendien heeft hij gouden handjes.  

    • Coen van Zwol