www.nrc.nl

(FILES) A giant screen shows a video presenting the miniaturized iPod called the "nano" capable of holding 1,000 songs, in this 20 September 2005 file photo in Paris,France. Apple Computer warned 03 August 2006, it would probably have to revise its financial results since September 2002 following a probe into irregularities of how the company awarded stock option grants to its employees. The computer giant also said it would have to delay filing its financial statement for the quarter ending 01 July of this year because of an internal investigation into its financial history."Although the investigation is ongoing, the Company has discovered additional evidence of irregularities," Apple said in a statement issued late 03 August, after the markets had closed.After initially announcing its probe in late June Apple's shares fell by nearly 20 percent before making a strong recovery on a report stating that its net profits had soared by 47.5 percent over the company's third reporting quarter. Apple attributed the gain then to growing sales of its iPod music players and Macintosh computers. AFP PHOTO JOEL SAGET iPod AFP

Weblog Klaver. In haar blog schrijft Internetjournalist Marie-José Klaver over allerlei digitale zaken: privacy, wetgeving, beveiliging, bijzondere websites en cybercultuur. Vandaag gaat het over Apple. „Apple heeft toegegeven dat werknemers in de Chinese iPod-fabriek meer dan 60 uur per week werken en vaak ook zes dagen achter elkaar werken. Apple noemt de uren “excessief” en zegt er voortaan op toe te zien dat de Chinese werknemers niet meer dan 60 uur per week werken. Apple zegt dat er geen sprake is van gedwongen of kinderarbeid in de iPod-fabriek in China. Volgens Apple verdienen alle werknemers het wettelijke minimumloon. Apple heeft de afgelopen drie maanden voor ruim 4,3 miljard dollar aan iPods verkocht.”

In een andere post schrijft Klaver over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse regering. „De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (op de foto het hoofdkwartier) mag geen Amerikaanse burgers afluisteren zonder gerechtelijk bevel. Het aftapprogramma, dat in gang is gezet door president Bush na de aanslagen van 11 september 2001, is onconstitutioneel en moet onmiddellijk gestaakt worden. Dat besloot rechter Anna Diggs Taylor uit Detroit. Het proces was aangespannen door de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU). De Amerikaanse overheid zal tegen het vonnis in beroep gaan omdat ze van mening is dat het spionageprogramma een cruciale rol speelt in de bestrijding van het terrorisme.”

www.nrc.nl/klaver