www.nrc.nl

Weblog Klaver. In haar blog schrijft Internetjournalist Marie-José Klaver over allerlei digitale zaken: privacy, wetgeving, beveiliging, bijzondere websites en cybercultuur. Vandaag gaat het over Apple. „Apple heeft toegegeven dat werknemers in de Chinese iPod-fabriek meer dan 60 uur per week werken en vaak ook zes dagen achter elkaar werken. Apple noemt de uren “excessief” en zegt er voortaan op toe te zien dat de Chinese werknemers niet meer dan 60 uur per week werken. Apple zegt dat er geen sprake is van gedwongen of kinderarbeid in de iPod-fabriek in China. Volgens Apple verdienen alle werknemers het wettelijke minimumloon. Apple heeft de afgelopen drie maanden voor ruim 4,3 miljard dollar aan iPods verkocht.”

In een andere post schrijft Klaver over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse regering. „De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (op de foto het hoofdkwartier) mag geen Amerikaanse burgers afluisteren zonder gerechtelijk bevel. Het aftapprogramma, dat in gang is gezet door president Bush na de aanslagen van 11 september 2001, is onconstitutioneel en moet onmiddellijk gestaakt worden. Dat besloot rechter Anna Diggs Taylor uit Detroit. Het proces was aangespannen door de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU). De Amerikaanse overheid zal tegen het vonnis in beroep gaan omdat ze van mening is dat het spionageprogramma een cruciale rol speelt in de bestrijding van het terrorisme.”

www.nrc.nl/klaver