Wal-Mart in opspraak

Tot zover de positieve berichten over Wal-Mart. Andrew Young, de voorvechter van mensenrechten die was aangesteld om het controversiële grootwinkelbedrijf positiever in het nieuws te krijgen, is alweer opgestapt. Young heeft discriminerende opmerkingen gemaakt over joodse, Arabische en Koreaanse buurtwinkels. Wal-Mart is er „ontzet” over.

Zes maanden geleden werd Young aangesteld als voorzitter van ‘Working families for Wal-Mart’, een door het grootste supermarktconcern ter wereld betaalde lobbygroep. Young (74) was ooit burgemeester van Atlanta en de eerste zwarte VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties.

In een interview zegt hij nu dat Wal-Mart juist buurtwinkels uit de markt hoort te drukken omdat joodse, Arabische en Koreaanse ondernemers jarenlang „oudbakken brood, slecht vlees en verlepte groente” hebben verkocht. „Ze hebben ons opgelicht.”

Democratische politici, zoals Hillary Clinton, hebben deze week de strijd tegen Wal-Mart deel van hun lopende verkiezingscampagnes gemaakt. Clinton was ooit commissaris bij het concern.