VN eisen meer troepen uit EU voor UNIFIL

De Verenigde Naties zijn er nog niet in geslaagd om een voorhoede van 3.500 militairen bijeen te brengen die zij binnen tien dagen in Zuid-Libanon willen hebben om de VN-vredesmacht UNIFIL te versterken.

De ondersecretaris-generaal van de VN, Mark Malloch Brown, lanceerde gisteren een dringende oproep aan Europese landen om snel troepen ter beschikking voor UNIFIL. De situatie na de oorlog tussen Israël en de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah is nog „zeer delicaat”, zei hij. De hardste aanbiedingen zijn gekomen uit Aziatische landen, met name Bangladesh, Indonesië, Maleisië en Nepal. Maar de Europeanen moeten volgens Malloch Brown aanwezig zijn, opdat UNIFIL „een internationaal karakter krijgt dat zijn legitimiteit versterkt”.

Donderdag bood Italië troepen aan, hoewel nog niet vaststaat hoeveel precies. Duitsland, waar een felle discussie heeft plaatsgehad over deelneming, bood uiteindelijk schepen aan om de zeegrenzen te controleren. Maar Frankrijk, dat het commando voert over de UNIFIL-missie, stelde de VN teleur door slechts 200 man toe te zeggen. De Amerikaanse president Bush deed gisteren een speciaal beroep op Parijs om meer militairen te leveren.

Deel van het probleem is dat Israël bezwaar maakt tegen deelneming van landen waarmee het geen relaties onderhoudt. Dat geldt Bangladesh, Indonesië en Maleisië. De Israëlische VN-ambassadeur, Dan Gillerman, zei gisteren tegen de BBC dat „het een beetje naïef zou zijn te verwachten dat landen die niet eens Israël erkennen, zijn veiligheid bewaken”.

De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken, Syed Hamid Albar – die vorige week nog zei dat de islamitische landen moesten overwegen Hezbollah te bewapenen – verwierp Gillermans opmerkingen. „We zullen op Libanees grondgebied zijn. We gaan niet naar Israëlisch grondgebied.”

Israëlische gevechtsvliegtuigen, helikopters en onbemande verkenningsvliegtuigjes hebben gisteren boven de Oost-Libanese Beka’avallei gevlogen. De Libanese luchtafweer opende het vuur op de toestellen, die volgens Jeruzalem niet zelf aanvalsacties ondernamen. (AFP, Reuters)