Verzekeraar vergoedt stoppen met roken

Wie naar Duitsland reist voor een knie- of een heupoperatie, kan daar meteen onder begeleiding stoppen met roken. Gisteren maakte zorgverzekeraar VGZ bekend dat klanten die bereid zijn een operatie te ondergaan in een Duitse kliniek, daar gratis extraatjes bij krijgen. Ze kunnen in die kliniek dan ook meteen revalideren. Daarnaast kunnen ze kiezen voor gratis massages, warmtetherapie en ontspanningssessies, met een diëtiste aan gewichtsbeheersing en gezonde voeding werken of een cursus stoppen met roken volgen.

Het ondergaan van planbare (dus niet spoedeisende) operaties aan ogen, knieën of heupen gebeurt wel vaker in het buitenland. Dat ontstond een paar jaar terug, toen er nog grote wachtlijsten waren en rechtszaken jurisprudentie hadden opgeleverd die dat mogelijk maakte. Sindsdien zijn bussen vol oogpatiënten op weg naar een kliniek geen uitzondering. Tegenwoordig gebeurt het ook wel per vliegtuig.

Zorgverzekeraars bieden de laatste tijd ook steeds vaker gratis extraatjes die met ‘life style’ te maken hebben. Zo wierp een verzekeraar bij het laatste gevecht om de klant een gratis body checkup in Turkije in de strijd. Ook dieetadviezen worden vaker weggegeven. Maar cursussen stoppen met roken zijn, voor zover een woordvoerster van Zorgverzekeraars Nederland weet, nog niet eerder meegenomen in een aanbod uit de basisverzekering.

Volgens VGZ is dit mogelijk, omdat de verzekeraar een goede deal met de ziekenhuizen heeft kunnen sluiten. Patiënten worden voor de operatie twee weken opgenomen in het Städtischen Klinikum in Bielefeld en gaan daarna drie weken naar een nabijgelegen revalidatiecentrum. Iedere patiënt krijgt daar een privékamer en vol pension en mag iemand meenemen.

Dat alles uit de basisverzekering kan worden gefinancierd komt onder meer omdat revalidatietherapieën in groepsverband worden gegeven, stelt een woordvoerder van VGZ. In Nederlandse gebeurt dat op individueel niveau. Minister Hoogervorst is (Volksgezondheid, VVD) wil liever niet dat extra’ s zoals een anti-rookcursus worden opgenomen in het basispakket. (ANP)