Televisie Voorkeur

Close-up brengt een portret van Rudolph Valentino, de verleider op het witte paard. Hij gaf in de jaren twintig een nieuwe definitie aan het begrip mannelijkheid; hij was exotisch, hartstochtelijk en verleidelijk, net als de woestijnheerser die hij speelde in de film De Sjeik (foto) uit 1921. Het vrouwelijk publiek viel massaal voor de ster. Ned.1, 19.00-20.00u.

documentaire

Maak me normaal. Herhaling uit november van het vorig jaar van de documentaire van Jonathan Smith over vier autistische kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Wat de kinderen met elkaar gemeen hebben, is dat ze de wereld om zich heen niet begrijpen. Ze hebben er geen vat op en dat maakt hen kwetsbaar en onzeker. Iedere verstoring kan leiden tot angst, frustratie, woede en agressie. Ned.3, 12.45-13.32u.

ZDF Expedition. Over het bewogen leven van egyptoloog Giovanni Belzoni tijdens een van de spannendste periodes uit het oudheidkundig onderzoek in Egypte. ZDF, 19.30-20.15u.

The miracles of Jesus. Slot van een serie over de wonderen die Jezus verricht zou hebben en wat ze nu eigenlijk betekenen. Aandacht voor de vraag waarom het wonder van de wederopstanding één van de hoekstenen van het christelijke geloof is geworden. BBC1, 19.35-20.35u.

Panorama: China van binnenuit. Slot van een vierluik over China gaat in op de vraag hoe vrij de Chinezen eigenlijk zijn. Bij welke rechtbank kunnen ze hun gelijk halen en kan China zowel welvarend als rechtvaardig worden? België 2, 20.00-21.05u.

Journeys into the ring of fire. Aflevering in een serie over spectaculaire vulkanische landschappen in de Stille Zuidzee. De Inca’s slaagden er in een enorm rijk te stichten in één van de meeste onherbergzame gebieden op aarde, de Andes. Hoe kregen ze dit voor elkaar? BBC2, 21.00-22.00u.

Blizzard – Race to the pole. Vijfde aflevering van een zesdelige documentaire waarin de ontdekkingsreis uit 1911 van Robert Falcon Scott en zijn Noorse concurrent Roald Amundsen naar de Zuidpool wordt gereconstrueerd. BBC2, 22.00-23.00u.

informatief

OverLeven: Borstreconstructie. Eén op de negen vrouwen in België krijgt borstkanker. Meestal wordt de borst geamputeerd. Veel vrouwen zien dit als een verminking, maar gelukkig zijn er steeds meer technieken om borsten te reconstrueren. België 2 (Canvas), 21.05-21.50u.

RTL Dossier: Kinderprostitutie. Journalist Liviu Tiparitu keert terug naar zijn vaderland Roemenië dat fungeert als spil in de kinderhandel voor de seksindustrie in de wereld. Hij ontmoet de vijftien jaar oude Laurentiu, die hem vertelt dat hij zichzelf al sinds zijn twaalfde aan pedofielen in Groot-Brittannië, Duitsland, Italië én Nederland verkoopt. Tiparitu probeert er achter te komen welke criminele organisatie achter deze handel zit. RTL4, 23.00-24.00u.

kunst

Betjeman and me: The Rick Stein story. Eerste aflevering van een drieluik ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van dichter Sir John Betjeman. Presentator Rick Stein gaat naar Cornwall waar Betjeman zijn vakanties vierde. Voor Betjemans dochter Candida bereidt hij een maaltijd. BBC2, 19.10-20.00u.

muziek

Tien maal Mozart: Concert Praag. In deze achtste aflevering een galaconcert vanuit het prachtige oude Estates-theater in Praag waar in 1786 Le nozze di Figaro werd opgevoerd en Mozart een jaar later de première van Don Giovanni dirigeerde. Nu speelt het Tsjechisch Filharmonisch Orkest o.l.v. de Oostenrijkse dirigent Manfred Honeck onder meer het concert voor klarinet en orkest KV 622 met klarinettist Sharon Kam. Ned.3, 11.00-12.00u.

Portret van een passie. Herhaling uit 2004 portretteert pianist Jan Vayne. Als kleine jongen verloor hij zijn hart aan het kerkorgel en in deze uitzending laat hij zien dat zijn band met dit instrument nog steeds innig is. Toch is zijn ware liefde de piano omdat dit instrument meer past bij zijn improvisatietalent. Ned.2, 11.30-12.00u.

Matangi Kwartet: Honderd jaar samen. Derde deel van een vierluik waarin acteur en muzikant Jim de Groot het succesvolle Matangi-strijkkwartet volgt. De bevlogen musici worden dicht op de huid gezeten in hun werk en privéleven. Ned.3, 13.40-14.05u.

amusement

Dancing on ice: Nog 6 dagen! Over de voorbereidingen van dit ijsdansspektakel dat op zaterdag 26 augustus begint. Vanavond een kennismaking met één van de deelnemers en een blik achter de schermen. RTL4, 20.00-21.05u.

De zingende zaak. Zesde aflevering van een serie waarin de beste zang- en danstalenten van twee bedrijven tegen elkaar uitkomen. Vanavond het personeel van de NS uit Venlo tegen personeel van de dierentuin uit Emmen. Ned.1, 20.30-21.20u.