Televisie Voorkeur

In het programma De TV-comeback laat vanavond quizmaster Kick Stokhuizen zien dat hij het presenteren nog niet is verleerd. Stokhuizen werd onder meer bekend door de programma’s Tweekamp, Herkent u deze melodie en Ja, natuurlijk. Ned.1, 20.30-21.30u. Kick Stokhuysen FOTO: Omroep MAX Max Koot

actualiteiten

Twee vandaag. Aandacht voor de opnames van de luchtverkeersleiders die op de ochtend van 11 september 2001 dienst hadden in het noordoosten van de Verenigde Staten. Bovendien werden in een diepe lade nog wat telefoongesprekken met de alarmcentrale teruggevonden. Verder een reportage over de branden in Noord-Spanje die uiteindelijk door de natuur zelf geblust zijn en de geruchten dat ze door ontslagen brandweerlieden werden aangestoken. Ned.2, 18.25-19.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met de fotograaf Joel Meyerowitz over zijn fotoserie over de terreuraanslag op de WTC-torens in 2001. En in de serie De beuk erin geeft Rijksbouwmeester Mels Crouwel een tussenstand over de lelijkste gebouwen en planologische blunders in Nederland. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zaterdag. Vijfde deel van een serie waarin de Eufraat een centrale rol speelt. De rivier ontspringt in Turkije en stroomt door Koerdisch gebied, Syrië en Irak. De Atatürk-dam met waterkrachtcentrales en een twintigtal dammen geeft Turkije veel invloed in het stroomgebied. Sinds de Golfoorlog is het scheepvaartverkeer praktisch stilgelegd. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

The Story of light entertainment. In de serie over de geschiedenis van amusementsprogramma’s aandacht voor muziekprogramma’s op de televisie in de aflevering Pop and Easy listening. Pop- en rockmuziek veroverden in de jaren 70 en 80 de tv. Na een terugval is deze muziek weer helemaal terug met populaire programma’s als Popstars, Pop Idol and X Factor. BBC 2, 22.25-23.55u.

Laughter in the house: The story of British sitcom. In de aflevering Modern times van de documentaire serie over de geschiedenis van de Britse situatiekomedies wordt onder meer aandacht besteed aan de ook in Nederland bekende series The Young Ones en Man behaving badly. BBC 2, 23.55-0.45u.

informatief

Rijksbouwmeesters. Zesdelige serie over 200 jaar bouwmeesters. In aflevering vijf staat Wytse Patijn, rijksbouwmeester van 1995 tot 2000 centraal. Ned. 1, 16.55-17.05u.

Hollywood real estate. Eerste deel van een tweedelige reportage waarin de huizen en de luxe levensstijl van beroemdheden als Madonna, Sylvester Stallone, Danny DeVito en Courtney Love worden getoond. RTL 5, 23.40-0.39u.

muziek

BBC Proms 2006. Rechtstreeks verslag vanuit de Royal Albert Hall in Londen met de volgende muziekstukken: fragment uit From the apocalypse van Ljadov, vioolconcert van Sibelius en Symfony nr. 13 van Sjostakovitsj, uitgevoerd door het koor en orkest van het Marlinsky Theater o.l.v. Valery Gergjev. BBC 2, 19.30-21.55u.

How do you solve a problem like Maria?Zangwedstrijd waarin wordt gezocht naar een nieuwe hoofdrolspeelster voor de rol van Maria in de musical The sound of music (Rodgers/Hammerstein) geproduceerd door Andrew Lloyd Webber. BBC1, 19.50-20.50, vervolg 22.25-23.00u.

Prinsengrachtconcert. Rechtstreeks verslag van de 25ste editie van het Prinsengrachtconcert met deze keer de 22-jarige Chinese pianist Lang Lang, die wordt beschouwd als een van de beste klassieke pianisten van zijn generatie. Ned.1, 21.30-22.40u.

sport

Athletics. Een rechtstreeks verslag vanuit Birmingham van een tweedaags internationaal atletiektoernooi tussen Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Rusland en China. BBC 1, 15.25-17.30u.

De wedstrijden. Samenvattingen van vandaag gespeelde voetbalwedstrijden in de Duitse Bundesliga, een terugblik op de Belgische eredivisiewedstrijden en een voorbeschouwing op de wedstrijden in de Nederlandse eredivisie met korte reportages uit de stadions. Talpa, 18.00-19.230u.

De wedstrijden. Overzicht van de vandaag gespeelde voetbalwedstrijden in de eredivisie met reportages en commentaar. Talpa, 22.00-23.15u.

Studio 1. Voetbalmagazine met aandacht voor de Belgische competitie. België 1, 23.05-0.03u.

Match of the day. Verslagen van de wedstrijden in de hoogste Engelse divisie. BBC1, 23.15-0.35u.