Televisie Overige Films

Joe Versus the Volcano (John Patrick Shanley, 1990, VS). Vluchtige romantische ‘fantasy’ met Tom Hanks als een hopeloze hypochonder die door grotesk toeval zichzelf terugvindt. En Meg Ryan in een driedubbelrol als de drie vrouwen van zijn leven. BBC2, 16.55-18.30u.

Three Men and a Little Lady (Emile Ardolino, 1990, VS). Vervolg op Amerikaanse remake van Trois hommes et un couffin pleit uiteindelijk voor het ‘normale’ gezinsverband. Vrijgezellen Tom Selleck, Ted Danson en Steve Guttenberg zien hun dochtertje en haar moeder vertrekken naar een enge Brit. Net5, 17.55-19.55u.

Bend It Like Beckham (Gurinder Chadha, 2002, GB). Romantische komedie brengt de problemen van de muliticulturele samenleving op hun gezelligst over het voetlicht. Indiaas meisje, dat de bal net zo kan krommen als die Engelse voetballer, speelt stiekem voor een vrouwenvoetbalteam. België 1, 21.15-23.05u.

My Little Eye (Marc Evans, 2002, GB/Fr/Canada). Britse horrorfilm won de Zilveren Méliès (voor de beste Europese film) op het Festival van de Fantastische Film en is een griezelvariant op Big Brother. Vijf Amerikaanse twintigers laten zich een winter lang in een huis opsluiten, zonder contact met de buitenwereld. Al snel blijkt dat niet alleen de deelnemers zich extremer gedragen dan op televisie, ook de organisatie weet van wanten. Ze beginnen met het uitdraaien van de verwarming, maar even later ligt er een bebloede bijl op een hoofdkussen. Regisseur Evans leeft zich vooral uit in het met digitale camera’s filmen. Vaak is het alsof we door een bewakingscamera of een webcam kijken. Het beeld is soms een tijdje groen. Maar er zijn ook ouderwetsere schokeffecten. RTL5, 22.00-23.40u.

Buffalo Soldiers (Gregor Jordan, 2001, VS). Verfrissende satire op het Amerikaanse leger in de traditie van M.A.S.H. en Catch-22 bleef vanwege anti-Amerikaanse teneur lange tijd op de plank liggen. Soldaat Joaquin Phoenix is zwarthandelaar op een basis in het Duitsland van vlak voor de val van de Muur. En dan valt hij ook nog eens voor Anna Pequin, dochter van commandant Scott Glenn. Subversief en cynisch. Veronica, 22.00-23.50u.

The Trigger Effect (David Koepp, 1996, VS). Regiedebuut van scenarist van onder andere. Jurassic Park is slechts op papier een heel elegante rampenfilm. Na stroomuitval verandert Los Angeles en omgeving binnen enkele uren in een gewelddadige oerstaat. Elke man met een geweer gaat direct schieten. Met Kyle MacLachlan, Elisabeth Sue. Net5, 22.25-0.05u.

Gosford Park (Robert Altman, 2001, GB/VS/Dld/Italië). Altman trakteert op de bewoners, de gasten en het personeel van een Engels landhuis in de herfst van 1932 en velt een verrukkelijk oordeel over het klassensysteem. Geweldige acteurs (Helen Mirren, Maggie Smith, Emily Watson, Stephen Fry), onberispelijke kostuums en ‘art direction’ in een film waarin de details belangrijker zijn dan de een beetje giechelig gepresenteerde plot over een man die tweemaal vermoord wordt. Ned.3, 23.35-1.50u.

U-turn (Oliver Stone, 1997, VS). Minder bekende, voor relatief weinig geld gemaakte Stone is amusante film noir waarin maffia-loopjongen Sean Penn speelbal wordt van rivaliserende echtelieden Jennifer Lopez en Nick Nolte. Bovendien met Joaquin Phoenix en Jon Voight. Ned.2, 23.50-1.50u.

JFK (Oliver Stone, 1991, VS). Door de Vietnamoorlog geobsedeerde Stone maakte een weergaloze speelfilm over wat het ‘hoe’ en vooral het ‘waarom’ geweest zou kunnen zijn van de moord op de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy. Met Kevin Costner als officier van justitie Jim Garrison, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Kevin Bacon. Veronica, 23.50-3.20u.