Televisie Film van de dag

scene uit de film The Dancer Upstairs regie John Malkovich, 2002

The Dancer Upstairs. John Malkovich baseerde The Dancer Upstairs – het regiedebuut van de acteur – op het gelijknamige boek van Nicholas Shakespeare, die zich liet inspireren door een gebeurtenis uit 1992: de arrestatie van Lichtend Pad-leider Abimael Guzman in Lima, Peru. Politieman Agustín Rejas (Javier Bardem) jaagt op terroristenleider Ezequiel die in zijn poging een maoïstische revolutie te verwezenlijken geen geweld schuwt. Kinderen en honden worden gebruikt als levende bom en een theaterperformance eindigt in een bloedbad. Het knappe van Malkovich’ film – waarin de regisseur Abimael Guzman speelt – is dat hij laat zien dat gewelddadige middelen verderfelijk zijn, het gedachtegoed erachter niet – een moedig post-9/11-standpunt. The Dancer Upstairs is een nuance zoekende film die vooral over de psychologie van Agustin Rejas gaat.(John Malkovich, 2002, VS/Sp), België 2, 0.05-2.15u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg