Televisie Film van de dag

scene uit de film Spider (2002) Ralph Fiennes regie David Cronenberg, 2002 Ralph Fiennes als Spider (David Clegg)

Spider. David Cronenbergs Spider begint met een prachtig openingsshot. Een trein komt aan op een Londens station en terwijl iedereen uitstapt, beweegt de camera zich tegen de stroom in, om te eindigen bij een zonderling figuur die langzaam en als laatste uitstapt. Hij heeft een koffer in z’n hand en mompelt tegen zichzelf. Schichtig kijkt hij om zich heen, en steekt zijn hand in z’n broek om er een sok uit te halen. In die sok zit zijn sigarettendoosje en een adres. Dan strompelt hij weg, diep voorovergebogen.Zonder woorden maakt Cronenberg al veel duidelijk over deze man, zijn hoofdpersoon: de zelfgekozen isolatie, zijn licht paranoïde gedrag en de afwijkende lichaamstaal.Pas veel later leren we terloops dat de man, Dennis – Spider – Clegg, uit een psychiatrische inrichting komt. Waarom hij daar zat, wordt pas duidelijk aan het eind van de film.

(David Cronenberg, 2002, GB/Can), 23.50-1.25u.