Som loopt 21 jaar oude toptijd op 800m uit boeken

Bram Som heeft, vijf dagen na zijn Europese titel op de 800 meter, voor een nieuw hoogtepunt in zijn carrière gezorgd. De middenafstandloper verbeterde gisteravond bij de Golden League-wedstrijd in Zürich het belegen Nederlandse record op de 800 meter. Som liep met 1.43,45 de 21 jaar oude toptijd, dat met 1.43,56 op naam stond van Rob Druppers, uit de boeken.

Som had de ideale tegenstand voor een snelle race. Hij kon mee in het spoor van de rappe Zuid-Afrikaan Mbulaeni Mulaudzi en Keniaan Wilfred Bungei, en hield stand tot op de meet. Mulaudzi won in 1.43,38, Som spurtte naar de tweede plaats. „Ik heb bewezen dat ik echt de beste van Europa ben. Dit record betekent heel veel voor me; ik wilde het vandaag lopen”, zei Som na afloop tegenover het persbureau ANP.

Som verbeterde de tijd van Druppers met een marge van 0,11 seconden. De voormalige middenlange-afstandsloper uit Utrecht liep die tijd in Keulen op 25 augustus 1985. „Deze nieuwe recordtijd blijft nog wel even staan”, zei de 26-jarige kampioen uit Arnhem , die deze week al vroeg in Zwitserland neerstreek. Op advies van zijn begeleider, voormalig olympisch kampioene Ellen van Langen (800 meter). „Ik heb hier twee dagen volledige rust genomen. Ellen zei tegen me dat ik deze vorm moest uitbuiten, want hij komt misschien niet meer terug.”

Asafa Powell evenaarde gisteren in Zürich opnieuw zijn eigen wereldrecord op de 100 meter. De sprinter uit Jamaica snelde in de vierde wedstrijd uit de Golden League naar 9,77. Dat was exact dezelfde tijd, die hij vorig jaar op 14 juni liep in Athene en dit jaar, op 11 juni, in Gateshead. Powell deelt de mondiale toptijd met de regerend olympisch- en wereldkampioen uit de Verenigde Staten, Justin Gatlin, die momenteel verwikkeld is in een dopingzaak. Vier atleten bleven gisteren onder de tien seconden in de Letzigrund.

Nog altijd strijden vier atleten om de jackpot van één miljoen dollar in de Golden League. Behalve Powell wonnen ook Jeremy Wariner (400m), Sanya Richards (400m), en Tirunesh Dibaba (5.000m) voor de vierde keer op rij in de meeste prestigieuze wedstrijdenreeks.