Schijnt de zon even? Snel, picknicken!

Wees altijd voorbereid op buiten eten, zegt Marjoleine de Vos

VERBEELDE PICKNICK: Als je niet buiten kunt eten, kun je er in elk geval over dromen Foto Monique Jansen Jansen, Monique

Buiten eten is leuk, erg leuk zelfs, maar het moet niet koud zijn en al helemaal niet nat. Dat laatste is het met het huidige weer wat moeilijk te voorkomen – de buien stormen nogal onverwacht aan. Het is weliswaar heel klassiek om net je picknick uitgepakt te hebben en hem dan haastig weer terug te frommelen in een tas teneinde hem, lichtelijk verregend, ietwat gekneusd en geblutst (de picknick bedoel ik, niet de eters) in een beslagen auto op te eten, maar als je al van tevoren wéét dat het zo zal gaan, dan doe je het toch niet. Want het is wel grappig, maar toch veel minder leuk dan ontspannen op een deken zitten, of aan een handige picknicktafel, en met overleg in iets aantrekkelijks prikken. Dus wordt er dezer dagen niet veel gepicknickt. Maar net als je denkt: ‘best, laat ook maar’, gaat de zon ineens schijnen. En dan heb je niets voorbereid, en ook geen tijd om iets voor te bereiden want tegen dat je de boodschappen hebt gedaan en de hapjes hebt bereid kan het wel weer regenen.

Wat nu dus nodig is, is de instant-picknick. Of, ook een mogelijkheid: de verbeelde picknick. Ik was al geheel verslingerd aan die laatste toen woensdag ineens de zon scheen en de instant-picknick nodig was. De verbeelde picknick speelde zich gewoon thuis op de bank af, met in de hand een boek dat iemand met inlevingsvermogen me geleend had: Everything tastes better outdoors van Claudia Roden, dat de Amerikaanse versie bleek van haar boek Picnic uit 1981. Gelukkig is het weer opnieuw in druk.

Roden weet altijd zo lekker veel. Omdat ze van Egyptische afkomst is, is ze bovenmatig geïnteresseerd in Mediterraan eten, omdat ze in Engeland woont interesseert het hele Europese continent haar in een moeite door, en omdat ze gewoon in alle eten geïnteresseerd is, vind je bij haar ook altijd Iraanse hapjes, Indiase tips, Japanse wetenswaardigheden. Ze neemt ons mee op een Zuidoost-Aziatische picknick en kookt een Indiaas feestdiner ergens buiten, ze legt allerlei rooster- en grilltechnieken uit, leert ons de zojuist gevangen vissen en schelpdieren direct te gebruiken, snapt hoe je in een camper moet koken, bereidt thuis langzame stoofgerechten voor, voor als je eens met zo’n gerecht naar buiten wil, ze verpakt, ze koelt, ze warmt op, ze weet welke saus je bij welke weersoort wilt eten, ze gaat kortom niets uit de weg en het is verrukkelijk om terwijl de regen op het dak klettert te lezen over hoe je een barbecue kunt bouwen en wat je daarop zou kunnen klaarmaken, en ook wat je alvást zou kunnen klaarmaken als je vlees wilde grillen maar dat was nog niet klaar. Dan zou je bijvoorbeeld gedroogde pruimen bij je kunnen hebben die je ontpit hebt en gevuld met een halve walnoot en die je geweekt hebt in water en port. Bij het vuur rol je ze in plakjes bacon en dan rooster je ze knapperig. Ga ik zeker een keer doen. Ik denk: bij een borrel ergens binnen.

Ach, als je een poosje in haar boek zit te lezen kun je je allerlei dingen voorstellen die je al of niet bij picknicks zou doen – maar gelukkig valt er niets te picknicken en tevreden neem je nog een kopje thee en een stukje chocola.

Maar goed, toen de zon ineens scheen en er dringend een razendsnelle picknick gewenst was, toen had ik een restje dat best van een gerecht van Claudia Roden had kunnen zijn. Zo heerlijk dat je het wel voortdurend zou willen eten, al ging je nooit van je leven meer picknicken, namelijk Arabische gehaktballen op pitabroodjes met gestoofde tomaat en aubergine en yoghurt. Heerlijk warm, en heerlijk koud. Het gehakt voor de ballen (rund- of lams-) wordt aangemaakt met royaal fijngesneden ui, veel fijngesneden peterselie, gemalen komijn en, als in huis, een snufje ras el hanout. Peper en zout. De tomaat gaat in stukjes de oven (180 graden) in met een beetje balsamicoazijn, een lepeltje olie, klein theelepeltje suiker en peper en zout. Na twintig minuten komt daar de aubergine bij die is omgeschept met ook wat olie en balsamico, zout en gedroogde oregano. Samen nog een half uurtje laten stoven in de oven. Pitabroodjes roosteren. Gehaktballen grillen of in de pan bakken, op de doormidden gesneden pitabroodjes leggen, dotje yoghurt ernaast, tomaat en aubergine erbij, bestrooien met pijnboompitten en peterselie of koriander. Meteen opeten.

Maar niet alles: iets overlaten voor als je ineens wilt gaan picknicken.

    • Marjoleine de Vos