Ryanair dreigt met de rechter

Vliegmaatschappij Ryanair heeft gedreigd de Britse regering voor de rechter te slepen als de veiligheidsmaatregelen op de Britse vliegvelden in de komende week niet genormaliseerd worden. De Ierse prijsvechterheeft vele vluchten moet schrappen en zag het aantal boekingen met 10 procent teruglopen sinds de Britse overheid op 10 augustus scherpe veiligheidsmaatregelen nam wegens terreurdreiging. Terroristen zouden toen het plan hebben gehad om minimaal tien vliegtuigen tijdens vluchten naar de Verenigde Staten te laten ontploffen. Hiervoor zou mogelijk vloeistof in de handbagage worden gebruikt. Ryanair wil dat de veiligheidsmaatregelen terug worden gebracht naar het normale niveau.

Ryanair eist ook dat passagiers weer net als vóór 10 augustus handbagage mogen meenemen in het vliegtuig. Een andere eis is dat de Britse overheid politie en militairen inzet voor passagierscontrole als zich weer een groot veiligheidsalarm voordoet. Topman Michael O’Leary van Ryanair zei dat de maatschappij een brief met de eisen heeft gestuurd aan de minister van Transport.

Volgens het Britse ministerie van Transport is er vooralsnog geen sprake van dat het niveau van de veiligheidsmaatregelen omlaag kan. Ook zal dat in de komende zeven dagen niet gebeuren, aldus het departement.

Topman O’Leary van de luchtvaartmaatschappij zei niet hoeveel compensatie hij via de rechter wil eisen. Hij zei wel dat alle maatregelen zijn bedrijf „enkele miljoenen euro’s aan inkomsten” hebben gekost. „Als de veiligheidsmaatregelen binnen zeven dagen weer normaal zijn, dan dienen we geen claim in tegen de regering”, liet hij weten.

Omdat de maatregelen zijn genomen in het kader van de Luchtvaart Veiligheidswet heeft Ryanair volgens de overheid geen recht op financiële compensatie.

Ryanair heeft ook last van stakingsplannen bij Swissport, een bagage-afhandelingsbedrijf op het Londense vliegveld Stansted. Swissport werkt voornamelijk voor Ryanair en EasyJet. (AP)