Pubers koken ff: saté ajam met twee sausjes

Vakantie? Stuur uw puber de keuken in. Makkelijke recepten van Charlotte Borggreve en Gerda Hahn

Foto Gerhard Witteveen Witteveen, Gerhard

Mijn moeder is in Indonesië opgegroeid. Toen ze veel later eens naar haar geboorteland terugging, was ze blij verrast toen ze de satéverkoper hoorde roepen. Die klinkt nog steeds hetzelfde en ziet er ook nog precies zo uit als vroeger. Hij draagt twee kistjes aan een juk over zijn schouder. Dansend loopt hij ermee over straat en als je hem roept zet hij zijn kistjes bij je neer, en hurkt ernaast. In het ene kistje heeft hij een houtskoolvuurtje, in het andere de stokjes en de saus: katjang- (pinda-) of ketjapsaus. Hij wappert zijn vuurtje wat op en legt de satéstokjes op een rooster. De saus krijg je er in een kommetje bij of giet hij eroverheen.

Wij hebben een recept voor kipsaté met de twee sausjes. Je kunt ze allebei maken of er één kiezen. Het lekkerst is het om het vlees eerst te marineren. De smaak trekt er dan goed in en dat geeft het vlees net iets extra’s. Je kunt de saté roosteren op een barbecue of een kampvuurtje, of je legt hem onder de grill.

Maak eerst de saté. Hiervoor heb je nodig:

500 g kipfilet

zout

peper

3 eetlepels ketjap

sap van 1/2 citroen

12 satéstokjes

maaktijd 0-15 minuten

wachttijd 1 uur

Snijd de kipfilet in dobbelsteentjes. Meng zout, peper, ketjap en citroensap door elkaar en leg de kipfilet er een uurtje in. Schep de blokjes zo nu en dan om, opdat alles met de marinade in aanraking komt. Leg de satéprikkers in een bakje water, dan verbranden ze straks niet op het vuur. Maak ondertussen de sausjes.

Scherpe ketjapsaus:

1 sjalotje of 2 bosuitjes

1/2 lombok (Spaanse peper, als je niet van scherp houdt, laat je hem weg!)

3 eetlepels ketjap manis (zoet)

zout

1 theelepel suiker

1 eetlepel citroensap

Doe dit allemaal in een steelpan en zet het op een halfhoog vuur. Als je een sjalotje gebruikt, schil dat dan eerst. Snijd de uitjes in ringetjes. Doe hetzelfde met de lombok. Pas op! Wrijf niet met je vingers in je ogen, het sap van de lombok schrijnt ontzettend! Laat alles langzaam heet worden terwijl je goed roert. Als de saus smeuïg is, zet je het vuur uit. Als je van pittig houdt, kun je een lik sambal aan je saus toevoegen. Doe je sausje in een kommetje.

Katjangsaus:

3 eetlepels pindakaas

3 eetlepels ketjap manis (zoet)

1 eetlepel citroensap of azijn

7 eetlepels water

Meng alles in een kommetje door elkaar.

Ga nu verder met de saté. Rijg de blokjes kip aan de satéstokjes. Rooster ze 4 minuten aan elke kant bruin en gaar. Geef iedereen een paar stokjes saté. De sausjes kan iedereen er zelf over scheppen.

    • Charlotte Borggreve
    • Gerda Hahn