‘Mislukte bomaanslag op treinen Duitsland’

Twee Duitse passagierstreinen zijn eind juli ontsnapt aan bomaanslagen, die mogelijk een terroristisch oogmerk hadden. Dat heeft de Duitse federale recherche gisteren meegedeeld. Op 31 juli werden in twee treinen in Dortmund en Koblenz bomkoffers gevonden. Na rechercheonderzoek bleek dat de explosieven tien minuten voor aankomst op de stations hadden moeten afgaan. Dit gebeurde niet door een technisch mankement.

In de twee identieke zwarte koffers zaten gasflessen samen met frisdrankflessen vol brandstof. Wekkers dienden als ontstekers.

De autoriteiten dachten eerst aan een poging tot afpersing van de Duitse spoorwegmaatschappij. Maar volgens recherchechef Jörg Ziercke „is een mogelijke terroristische achtergrond aannemelijker, al is dat onder voorbehoud”.

De recherche baseert zich mede op een papiertje in een van de koffers. Daarop stonden een in het Arabisch opgesteld boodschappenlijstje en telefoonnummers in Libanon. „Men zou zich kunnen voorstellen – ik benadruk– voorstellen, dat de verantwoordelijken een boodschap wilden afgeven in verband met het conflict in het Midden-Oosten”, aldus Ziercke.

De politie toonde gisteren camerabeelden van twee verdachten die zware koffers de roltrap van het station in Keulen op sjouwen. Honderd rechercheurs zoeken nu naar een binnenlandse groep daders. Voor tips is een beloning uitgeloofd van 50.000 euro. (AP, BBC)