LG Philips Displays zet zichzelf te koop

LG Philips Displays, de fabrikant van bolle beeldbuizen die begin dit jaar failliet is verklaard, biedt zichzelf te koop aan. Dat blijkt uit een tussentijds verslag over het faillissement, dat gisteren is gepubliceerd.

De verkoop maakt onderdeel uit van de doorstart die curator Louis Deterink, van advocatenkantoor Holland Van Gijzen, voor het bedrijf heeft opgesteld. De schuld van circa 600 miljoen euro die LG Philips Displays nog moet betalen aan een bankenconsortium, zal grotendeels worden vergoed via een aandelenruil. Het consortium krijgt de aandelen van het bedrijf, die nu nog in handen zijn van de twee oorspronkelijk aandeelhouders, het Nederlandse Philips en het Koreaanse LG Electronics. Die brachten vijf jaar geleden hun activiteiten in bolle beeldbuizen samen in LG Philips Displays. „Na die ruil zal nog slechts een kleine restschuld over zijn”, zo verwacht Deterink.

Na het faillissement eind januari is de beeldbuizenfabrikant begonnen met een ingrijpende reorganisatie, waarbij 10 procent van de 19.000 werknemers wordt ontslagen. Fabrieken in met name Europa worden gesloten, terwijl de meeste vestigingen in Brazilië en Azië blijven draaien.

In Nederland had LG Philips Displays drie vestigingen, in Eindhoven, Sittard en Stadskanaal. Van de 520 werknemers die daar werkten, worden er 270 ontslagen. De fabriek in Stadskanaal is inmiddels gesloten.

Uit het faillissementsverslag blijkt dat de omzet van LG Philips Display in het eerste halfjaar met 3 procent is gestegen naar 1,1 miljard dollar (860 miljoen euro). Dat ondanks de moeilijkheden die de markt ondervindt door de snelle opkomst van platte lcd- en plasmaschermen.

Gezien de krimpende markt voor bolle beeldbuizen is het de vraag wie LG Philips Displays zou willen kopen. Deterink denkt zelf aan private equity. „Die zoekt constant nieuwe doelen.” Zakenbank Lazard gaat het bedrijf begeleiden bij het vinden van een koper.