Kris & Anna

De Orioles, een ooit trotse maar aan lager wal geraakte honkbalclub uit Baltimore met een aangenaam provinciaals karakter, heeft dit seizoen alle ingrediënten voor een klassieke sportfilm. Peter Angelos, de schatrijke eigenaar, is geknipt voor de rol van schurk. Hij geeft niet om honkbal, de prestaties van het team laten hem koud, hij zou zijn eigen spelers niet herkennen als hij ze op straat tegen het lijf zou lopen. De Orioles zijn voor hem een bedrijf.

Sam Perlozzo, de trainer, is in alle opzichten zijn tegenpool. Perlozzo is vergroeid met de Orioles. Hij geniet elke dag dat hij de club van zijn dromen mag leiden. Helaas bewijst Perlozzo dat een sentimentele trainer zelden een goede trainer is. Hij mist het talent en overwicht om de spelers tot een vechtmachine te smeden.

Terwijl Angelos en Perlozzo vechten om de ziel van de club, meldt Kris Benson zich als nieuwe werper bij de Orioles. Benson is een doorsnee pitcher, maar zijn echtgenote Anna is zo ongeveer de beroemdste spelersvrouw van Amerika sinds Marilyn Monroe, de ex van vermaarde Joe DiMaggio. De voormalige stripteaseuse geniet in de Verenigde Staten nationale bekendheid vanwege haar bonte verzameling huisdieren (acht honden, twee katten, twee vissen), haar passie voor het pokerspel, haar vrijwilligerswerk in de oorlog tegen het terrorisme van de president, haar grondig verbouwde lichaam met haar pronte borsten en haar vrolijke gekwetter over seks.

Wie de wonderlijke wereld van het Amerikaanse honkbal een beetje volgt, weet dat Anna en Kris het graag doen in auto’s op parkeerplaatsen van stadions (uit en thuis), vlak voordat Kris de werpersheuvel op moet. Dat gegeven spreekt sowieso al tot verbeelding: welke auto is van hen?

Maar Anna sloeg onlangs definitief toe in een radio-interview. Daarin zei ze dat Kris zo vaak vreemd mocht gaan als hij maar wilde. Maar als ze hem zou betrappen, zou ze zich aanbieden aan het volledige Orioles-team waarin hij speelt. Inclusief terreinknechten en batboys. Het wachten is nu op het moment dat Kris een scharreltje opduikelt.

Honkbal is in Baltimore nooit spannender geweest.

Menno de Galan

Dit is het vierde deel in een reeks over de honkbalcultuur in de Verenigde Staten.

    • Menno de Galan