Joes Kloppenburg

Daar gaan we weer, dacht ik, toen ik in het artikel over zinloos geweld en Jan Kloppenburg (Een rugzak die niet af kan, 12 augustus) zag staan dat `zestig procent van de ouders die een kind verliezen uit elkaar gaat`. Steevast wordt in de media gesuggereerd dat zulke ouders een verhoogde kans hebben uit elkaar te groeien.

Ik zou wel eens willen weten waar dit alarmerende bericht vandaan komt. De wetenschappelijke literatuur is allesbehalve eenduidig. Sowieso zijn er nog maar weinig degelijke onderzoeken uitgevoerd naar de relatie van ouders die een kind verliezen. En de onderzoeken die er zijn, laten een wisselend beeld zien.

Er valt helemaal niets te zeggen over de relatie van ouders die een kind hebben verloren. Misschien lopen ze een verhoogde kans om uit elkaar te groeien, misschien niet. Misschien loopt de relatie aanvankelijk deuken op, maar groeien ouders uiteindelijk juist meer naar elkaar toe. Ouders die een kind verliezen hebben het al moeilijk genoeg zonder dat hun ook nog eens wordt wijsgemaakt dat ze een verhoogde kans hebben op relatieproblemen.

    • Iris Dijkstra