Fuji Tilburg door ontslagrondes diep in de rode cijfers

Tilburg, 19 aug. Het fotografiebedrijf Fuji in Tilburg is in het gebroken boekjaar 2005/2006 diep in het rood beland. Dat liet het bedrijf gisteren weten. Het forse verlies hangt samen met ontslagronden wegens de afnemende vraag naar traditionele fotorolletjes. Fuji Tilburg leed in het boekjaar dat eind maart dit jaar afliep bijna 53 miljoen euro verlies. In het jaar ervoor was er nog een winst van 30,7 miljoen euro. De omzet liep terug naar 492 miljoen euro, van 510 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf wijt het verlies aan kosten die verbonden zijn met de sluiting van de fotorolletjesfabriek en de ontslagen die daarbij vielen. ”We hebben ervoor gekozen alle kosten hiervoor in één keer af te boeken”, aldus het bedrijf. De ingrepen kostten honderden mensen hun baan. De sanering in Tilburg vloeide voort uit ontslagronden die werden aangekondigd door het Japanse moederbedrijf. Fuji anticipeerde te laat op de ontwikkeling van digitale fotografie en zag de afzet van fotorolletjes steeds verder dalen. Het bedrijf is nog actief in de productie van fotopapier en offsetplaten. Bij die activiteiten rekent de onderneming op een lichte stijging van de afzet. Fuji Tilburg denkt dat in 2005/2006 de omzet stabiel blijft rond 490 miljoen euro. De winst komt naar verwachting uit rond 14 miljoen euro. Bij Fuji Tilburg werken nog 1.070 mensen en is daarmee een van de grotere productievestigingen van Fuji buiten Japan.