Dell keldert na slecht nieuws

Het aandeel Dell is gisteren ruim 9 procent verloren aan het einde van een week van slecht nieuws. ’s Werelds grootste computerfabrikant maakte een halvering van de winst en een onderzoek naar de boekhouding bekend en het besloot ruim vier miljoen computeraccu’s terug te roepen wegens brandgevaar. Het aandeel sloot gisteren op 22,16 dollar. Vorige zomer was het Texaanse bedrijf nog bijna twee keer zoveel waard.

Eergisteren maakte Dell bekend dat de Amerikaanse beursautoriteit Securities and Exchange Commission (SEC) al ruim een jaar onderzoek doet naar de boekhouding. Dell wil niet in detail bekendmaken waarover het onderzoek gaat, maar financieel bestuurder J. Schneider zegt wel dat de SEC achttien maanden geleden „iets vond dat verder onderzoek rechtvaardigt”. De SEC heeft geen formele aanklacht geuit.

Tegelijkertijd heeft Dell bekendgemaakt dat de winst in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar is gehalveerd tot 502 miljoen dollar (391 miljoen euro). „We zijn niet tevreden met onze prestaties”, liet oprichter van het bedrijf M. Dell telefonisch vanuit China aan analisten weten. „We zullen het beter gaan doen.”

Dell zegt dat al ruim een jaar, maar tot op heden is het niet gelukt de groeiende concurrentie bij te benen. Volgens bestuursvoorzitter K. Rollins heeft Dell „te agressief” prijsverlagingen doorgevoerd om marktaandeel terug te winnen. Dell verscheept per kwartaal ruim zes miljoen desktop-computers en 3,5 miljoen laptops.

Afgelopen week moest Dell ook de grootste terugroepactie uit de geschiedenis van de consumentenelektronica aankondigen. Het bedrijf haalt ruim vier miljoen accu’s terug.