Couscous met kip en spinazie

Voor 4 personen: 2,5 deciliter dikke Griekse yoghurt 1 grote lente-ui, gesnipperd 2 eetlepels gehakte verse basilicum of munt 4 maïskipfilets met vel circa 1 deciliter extra vergine olijfolie, plus wat voor het bestrijken circa 1 dessertlepel Ras el hanout 75 gram gedroogde kersen of cranberry’s 400 gram snelkook couscous 1 middelgrote zoete witte ui, grof gehakt 2 tenen knoflook, fijngehakt 700 gram jonge spinazie, gewassen en uitgelekt 200 gram kerstomaatjes, doormidden gesneden 50 gram ontpitte Kalamata-olijven, doormidden gesneden

Doe de yoghurt in een kom en schep er de lente-ui en basilicum door. Breng op smaak met zeezout en peper, dek af met plasticfolie en zet weg. Leg de kipfilets naast elkaar op een schaal en bestrijk ze aan beide kanten licht met olijfolie. Bestrooi ze dan aan beide kanten met Ras el hanout en strijk die er stevig in met een kwastje. Dek de schaal af en zet in de koelkast. Doe de gedroogde kersen of cranberry’s in een kom en giet er heet water over. Laat circa 15 minuten wellen. Giet ze af.

Kook intussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet over in een zeef en doe dan in een ondiepe, brede schaal. Schep er circa 4 eetlepels van de olijfolie door. De korrels moeten rul en niet doorweekt zijn. Schep er de kersen of cranberry’s door en breng op smaak met zout en peper. Dek af en zet weg. U kunt de couscous desgewenst later in de magnetron opwarmen.

Verhit 1 tot 2 eetlepels olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig tot middelhoog vuur. Leg er de kipfilets in en bak ze in circa 7 minuten gaar en goudbruin, waarbij u ze een paar keer omdraait. Doe ze over op een schaal en dek af met aluminiumfolie.

Doe zo nodig nog 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en schep er dan de ui en knoflook door. Laat beide 3 minuten zachtjes fruiten. Doe dan de spinazie in de pan en leg er het deksel op. Laat onder af en toe omscheppen circa 5 minuten koken tot de spinazie geslonken is.

Schep intussen de kerstomaatjes en olijven door de couscous. Schep de couscous op borden en leg er een kipfilet naast. Schep de spinazie met een schuimspaan uit de pan naast de couscous. Serveer met de yoghurtsaus.

Kim Maclean

    • Kim Maclean