Brief

Met meer dan gewone belangtelling las ik het artikel over de ‘nieuwe’ rauwkosttrend. Jammer dat u niet vermeldde dat de eerste golf rauwkosteters al meer dan 60 jaar geleden werd aangevoerd door de Deense arts Kristine Nolfi. (1881-1957). Ze overleed op 66-jarige leeftijd en had inmiddels een (nog steeds bestaand) naturistisch sanatorium gestart in het plaatsje Humlegaarden ten zuiden van Kopenhagen. Zelf bezocht ik dr. Nolfi in 1950. Als (letterlijk) geboren lactovegetariër en student biochemie was ik geïnteresseerd in de vraag of een zuiver plantaardige voeding voldoende nutriënten bevatte voor een gezond leven. Ik ben inmiddels ruim 80 jaar vegetariër en voel me er nog steeds prima bij. Mijn ouders zijn met hun eenvoudige vegetarische dieetje en de groenten uit mijn vaders volkstuintje allebei ruim 90 geworden. En rauwkost, in mijn jeugd in de meeste gezinnen onbekend voedsel, is tegenwoordig in ieder restaurant een verplicht onderdeel van het menu! Wel zet ik persoonlijk een vraagteken bij het uitsluitend gebruiken van rauw voedsel. Ik zie het gebruik van ‘VUUR’, ook voor het bereiden van voedsel, als een belangrijke stap in de evolutie van de soort Homo Sapiens.

Met vriendeliijke groet,

Hans Peters, per e-mail

    • Hans Peters