‘België is historisch ongelukje’

België is ontstaan na „een ongelukje van de geschiedenis”. Vlamingen hebben honderden jaren kunnen leven „zonder Belg te zijn”. En Franstaligen „zijn intellectueel niet in staat om Nederlands te leren”.

Aan het woord is niet Filip Dewinter of een ander kopstuk van het extreemrechtse Vlaams Belang, maar Yves Leterme, minister-president van Vlaanderen. Hij is een christendemocraat en een van de belangrijkste politici van het land. Hij wordt regelmatig getipt als opvolger van Guy Verhofstadt als premier van België.

Leterme deed zijn uitspraken tijdens zijn vakantie in Frankrijk, in een Franse krant, Libération. Dat Franstaligen te dom zijn om Nederlands te leren had hij niet willen zeggen, nuanceerde hij vervolgens in de Belgische media. Een opmerking in die richting was ironisch bedoeld, zei Leterme.

Maar Franstalige politici konden er de humor niet van inzien, al merkte Elio Di Rupo, de Waalse premier, fijntjes op dat het gewraakte citaat van Leterme haast wel het gevolg moest zijn van „een vertaalfout of een slecht gebruik van de Franse taal”. Isabelle Durant van Ecolo, de Franstalige groenen, zei nauwelijks nog verschil te zien tussen de uitspraken van Leterme en die van het Vlaams Belang. Didiers Reynders van de liberale Mouvement Réformateur, vroeg zich hardop af of Leterme na zijn ‘denigrerende’ uitspraken ooit nog zou kunnen toetreden tot de Belgische regering.

Yves Leterme zei in Libération dat Vlaanderen wat hem betreft op korte termijn niet onafhankelijk hoeft te worden. Wel wijst Leterme erop dat Franstaligen en Vlamingen nog weinig met elkaar delen behalve „de koning, het voetbalelftal en bepaalde bieren”.