‘Aidsbeleid Z-Afrika idioot’

De Zuid-Afrikaanse regering propageert een „idioot en afwijkend” aidsbeleid, zo heeft gisteren Stephen Lewis, de speciaal gezant van de Verenigde Naties voor aids, gezegd aan het slot van de 16de internationale aidsconferentie in Toronto. „Zuid-Afrika is het ergste van allemaal”, zei Lewis, die dit jaar afscheid neemt als speciaal VN-gezant. „Het is het enige Afrikaanse land, van alle landen die ik heb bezocht in de afgelopen vijf jaar, waarvan de regering nog steeds bot, traag en onachtzaam is als het gaat om de verspreiding van aidsmedicatie.”

Lewis beklaagde zich erover dat Zuid-Afrika hem het werken in dat land onmogelijk heeft gemaakt. Naar schatting 5,3 miljoen Zuid-Afrikanen zijn besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Ondertussen demonstreerden aidsactivisten in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad tegen de minister van Gezondheid, Manto Tshabalala-Msimang. Zij veroorzaakte tijdens de aidsconferentie opschudding door opnieuw „traditionele” voeding aan te prijzen als remedie tegen aids. De Zuid-Afrikaanse stand in Toronto toonde een uitstalling van mandjes met onder meer citroen, knoflook, rode biet en ‘Afrikaanse aardappel’. Pas later werden haastig ook flesjes met aidsremmers toegevoegd.

De aidsactivisten eisten de arrestatie van de minister. Volgens hen moet onderzoek plaatshebben naar onnodige doden als gevolg van haar beleid. Ze zou de verstrekking van aidsmedicatie vertragen. Lewis was bijna nog harder in zijn uitspraken: „Zuid-Afrika is het enige land in Afrika, waarvan de regering doorgaat met het verspreiden van theorieën die eerder een gek waardig zijn dan een betrokken en zorgzame staat.”(AP)