Zinkbedrijf trekt zich terug uit mijnstrijd

Teck Cominco is het tweede slachtoffer geworden van de biedingsstrijd rond Canada’s mijnbouwbedrijven. ’s Werelds grootste zinkproducent trok woensdag zijn uit contanten en aandelen bestaande bod op de Amerikaans-Canadese nikkelproducent Inco in, toen het concern niet in staat bleek een aantrekkelijker, volledig uit contanten opgebouwd bod van de Braziliaanse ijzerertsproducent CVRD te overtreffen. Maar een grote zak met geld is niet het enige wapen dat de Brazilianen aan hun zijde hebben. Omvang is ook belangrijk.

Totdat CVRD zich vorige week in de strijd mengde, was het enige rivaliserende bod op Inco afkomstig van Phelps Dodge. De Amerikaanse koperproducent is qua marktwaarde iets groter dan Teck, maar Phelps’ pogingen om Inco in te lijven werden belemmerd door diens streven om ook het Canadese mijnbouwbedrijf Falconbridge over te nemen. Dat joeg diverse prominente aandeelhouders van Phelps op de kast. Evenmin had Phelps overtuigende synergievoordelen weten aan te voeren om het doordrukken van zijn bod op Inco te rechtvaardigen.

Teck had dus een goede kans om de overnamestrijd van Phelps te winnen. Maar de marktwaarde van 53 miljard dollar (41 miljard euro) van CVRD is meer dan driemaal zo hoog als die van Teck. Het overtreffen van een geheel uit contanten bestaand bod van een bieder met veel diepere zakken was voor Teck veel lastiger dan het overtroeven van Phelps.

Het risico van een langgerekte, waardevernietigende biedingsstrijd met de Braziliaanse firma was levensgroot. De beurskoers van Teck daalde met zo’n 9 procent nadat CVRD op het toneel was verschenen. Dat bracht de aandeelhouders van Teck ertoe bij de eerste de beste gelegenheid de handdoek in de ring te gooien. Zij weigerden in te tekenen op een aandelenemissie om een hoger bod te kunnen financieren. Nu Phelps blijkbaar niet bereid is zijn huidige bod te verbeteren, lijkt CVRD bij de strijd om Inco aan het langste eind te gaan trekken.

Anthony Currie

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Anthony Currie