‘We wilden graag met z’n vijven directeurtje spelen’

Job Heimerikx (32) studeerde tot 1999 technische bedrijfskunde aan de TU Twente en richtte adviesbureau Pijlhove op.

Job Heimerikx: „Inmiddels hebben we 17 man in dienst.” Foto Maarten van Haaff Job Heimerikx, Utrecht, 27 juli 2006, foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

„Pijlhove is opgericht door vijf huisgenoten in een studentenhuis. We waren als de dood om na onze studie als junior-in-het-kwadraat bij een baas aan de slag te gaan, om ons vervolgens langzaam omhoog te werken. We wilden vrij zijn, zelf het wiel uitvinden, directeurtje spelen. Op de universiteit leerden we niet voor niets hoe we een bedrijf moesten runnen.

„Het was heel veilig om tijdens de studie als ondernemer te beginnen. We waren niet getrouwd, hadden geen kinderen, hypotheek of leaseauto en waren gewend om van weinig te leven. Zou het bedrijf mislukken, dan konden we altijd nog een baan nemen. Andersom is dat lastiger: mensen met een baan springen niet zomaar in het diepe.

„We begonnen met ons advies verkopen. We hadden wat basiskennis vanuit onze studie, wat gezond verstand en verder was het een kwestie van de uurprijs niet te hoog stellen. Inmiddels heeft iedere huisgenoot zich gespecialiseerd in een specifieke branche. We hebben 17 man in dienst.

„Student én ondernemer zijn is een druk leven. Aanvankelijk lag het zwaartepunt bij de studie. Later, toen ik nog ‘even’ moest afstuderen, werd het werk belangrijker. Stoppen was geen optie, zonder diploma kun je jezelf niet blijven verhuren.

„De universiteit heeft absoluut geholpen in het succes van de onderneming. We konden altijd bij ze terecht voor advies en de rector magnificus, bij wie het jarenlang zoete inval was, is nog steeds een van onze persoonlijke adviseurs. Ook bleek de universiteit een royale klant, ze heeft van begin af aan werk aan ons gegeven.

„De holding hebben we vernoemd naar ons studentenhuis, Stuurboord Holding. We vertrouwen elkaar blind. Als student hebben we letterlijk de kaas van elkaars brood gegeten.”

    • Stefanie Vermeulen