‘VN-missie Darfur’

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben gisteren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een ontwerpresolutie ingediend voor het sturen van een ruim 20.000 man sterke vredesmacht naar de West-Soedanese regio Darfur. Met de ontwerpresolutie, geïnitieerd door Groot-Brittannië, neemt de diplomatieke druk toe op Soedan. Tot nog toe weigert de Soedanese president Omar el-Bashir VN-troepen toe te laten tot Darfur.

Volgens de Amerikaanse diplomate bij de VN Jackie Sanders kan de resolutie worden aangenomen zonder instemming van Soedan, maar in de praktijk kunnen de troepen pas worden gestationeerd als Khartoum akkoord gaat.

Op dit moment zijn zo’n 7300 vredestroepen van de Afrikaanse Unie, AMIS, actief in Darfur. Maar die vredesmacht is te klein en heeft te weinig financiële middelen om het hoofd te bieden aan het escalerende geweld.

De resolutie zou de weg vrijmaken voor een VN-vredesmacht, in plaats van AMIS, , die omvangrijker en beter getraind is. De VN-missie zou in totaal bestaan uit 17.300 militairen, 3.300 internationale politie-officieren en 16 politie-eenheden getraind in ordehandhaving bij rellen.

„Ik hoop dat er gaande de onderhandelingen duidelijkheid komt van de Soedanese regering”, verklaarde de Britse VN-ambassadeur Emyr Jones Parry. „We weten dat toestemming cruciaal is.”

Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn gevlucht voor het etnische geweld in Darfur. (AP, Reuters)