Vlielanders balen van nieuwe bootdiensten

Vlielanders balen van de nieuwe dienstregeling van rederij Doeksen. Ze worden gedwongen vele uren in Harlingen op de volgende boot te wachten en kunnen niet even snel op en neer. De voltallige gemeenteraad van het eiland heeft burgemeester B. Galema (VVD) opdracht gegeven de kwestie met de rederij te bespreken. Ook een ondernemersvereniging in oprichting wil de oude boottijden terug. ,,Dertig jaar lang waren die hetzelfde’’, licht raadslid H.J. Vrielink van Algemeen Belang Vlieland toe. ,,Even naar de stomerij of een wasmachine bekijken aan de wal is er niet meer bij.’’ De veerboot vertrok vroeger steevast kwart voor twaalf van Vlieland en arriveerde kwart over één in Harlingen. Om half drie konden Vlielanders weer terug met de boot. Per 1 januari arriveert de veerdienst om één uur in Harlingen om een half uur later al terug te varen. Vervelend, vooral voor oudere eilanders, stelt hij. ,,Die moeten tot half acht op de volgende boot wachten.’’ Doeksen paste de dienstregeling aan, zodat de veerboot langer op het eiland kan blijven. Het personeel kon daardoor een paar uur met onbetaald verlof worden gestuurd, vertelt Vrielink. Na protest van de vakbonden werd dit teruggedraaid. De grief onder eilanders is nog groter omdat snelboot Koegelwieck Vlieland op zaterdag niet aandoet en door de week alleen via Terschelling vaart. Over de winterdienstregeling zijn nog meer klachten. Als iemand op zaterdag familie aan de wal bezoekt of daar een sportwedstrijd moet spelen, kan diegene pas zondag om half twee terug en moet dus verplicht overnachten. Bij rederij Doeksen was niemand bereikbaar voor commentaar.