`Veroordeling in zaak pensionmoord fout`

Leeuwarden. Een pensionhoudster uit Anjum is in 1998 op onterechte gronden veroordeeld tot zes jaar en tbs voor de moord op twee mannen. Zowel de rechtbank in Leeuwarden als het hof hechtte te veel waarde aan twee onbetrouwbare getuigenverklaringen. Dit concludeert rechtspsycholoog Peter van Koppen, die met onderzoekers van de Universiteit Maastricht rechterlijke dwalingen onderzoekt.. Zijn artikel `Anatomie van een dubieuze veroordeling` verschijnt morgen in het Nederlands Juristenblad. Het Leeuwarder gerechtshof legde Marianne van der E. acht jaar geleden zes jaar plus tbs op voor moord op haar kostganger Louw de Jong (26) en haar `bodyguard` Hermanus Sonnemans (38). De tbs van Van der E., die altijd is blijven ontkennen, werd dit jaar met twee jaar verlengd.