Twinkeling in de ruimte

Liesbeth Bik, helft van het kunstenaarsduo ‘Bik Van der Pol’, dat films uitzocht voor ‘Cineboards 2006’: films die op gebouwen worden geprojecteerd.

foto J. van der Pol Pol, J. van der

Ha, Rotterdam krijgt zijn eigen Times Square!

„Dat zou het mooiste zijn, natuurlijk; alleen laten wij geen reclamefilmpjes zien, maar films van ruim dertig kunstenaars uit binnen-en buitenland. Het thema van de films is de spanning tussen private en publieke ruimte. We moeten allemaal leven in dezelfde ruimte, op straten en pleinen, en onderhandelen over de inrichting, maar ook over ons gedrag.”

Duizenden films bekeken?

„Nee hoor, we houden ons al jaren bezig met videokunst; dus goede films of videokunstenaars hebben we simpelweg onthouden, of we zijn er door kennissen op gewezen. De serie films van Pippilotti Rist bijvoorbeeld, die we ook op Cineboards gaan draaien. Dit zijn negen korte filmpjes van één minuut, waarin Rist achter het scherm lijkt te zitten. Ze drukt haar neus tegen het scherm, zoals je tegen het raam doet als je klein bent. Dat leek ons geknipt voor dit project: het geeft een soort twinkeling in de openbare ruimte.”

Jullie hebben vaker tentoonstellingen samengesteld. Is er een verschil met films uitkiezen?

„Het karakter van de locatie is belangrijk: in Rotterdam komt een enorm scherm te hangen aan de buitenmuur van de Pathé-bioscoop. Maar we kunnen niet het soort lange films, met een plot en intrige, draaien die ze daarbinnen vertonen: dat werkt niet als je voorbij loopt, of langsrijdt in de tram.”

Wat hoop je dat het publiek vindt?

„Als mensen even blijven staan, vind ik dat al heel bijzonder. We willen duidelijk maken dat je niet altijd ergens heen hoeft om kunst te zien, maar dat de stad als platform kan dienen voor kunst. Er zijn zoveel hoeken en gaten die stadsbewoners nog kunnen ontdekken.”

Dus de stad wordt een bioscoop. Of juist een museum?

„Nee, een museum heeft weer andere faciliteiten en voordelen. Ik hoef geen tentoonstelling op het dak van een winkelcentrum te zien. En voor speelfilms moet je toch echt naar de openluchtbioscoop. Wel lijkt het me leuk om, zoals op Times Square, een plek te hebben om permanent bewegende beelden te vertonen in de openbare ruimte. En dan reclame afwisselen met videokunst. Dan zou een adverteerder ook de kunstfilms kunnen financieren. Ideaal.”

Cineboards is t/m 14 okt. te zien in achtereenvolgens Rotterdam, Den Haag en Eindhoven; www.cineboards.nl

    • Olga van Ditzhuijzen