`Toename jodenhaat door oorlog Libanon`

Rotterdam. De afgelopen zes weken is het aantal antisemitische uitingen en gedragingen toegenomen. Dat meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Volgens het centrum is het een direct gevolg van het geweld in het Midden Oosten. ”Van juli tot en met 9 augustus registreerden we 105 incidenten”, vertelt Hadassa Hirschfeld. De organisatie benadrukt dat ze het niet heeft over over anti-Israël-uitlatingen, maar over jodenhaat. Hirschfeld: ”Mensen kunnen blijkbaar geen onderscheid maken tussen het politieke conflict en gewone mensen hier op straat”. Het totaal aantal antisemitische incidenten in 2005 in Nederland is overigens wel gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. CIDI kreeg in 2002 359 meldingen van antisemitische incidenten binnen, in 2004 327 en in 2005 nog 159.