Terreurverdachten mogen opnieuw worden vervolgd

Het openbaar ministerie mag het onderzoek tegen terreurverdachten Noureddine El F. en zijn echtgenote Soumaya S. voortzetten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam begin augustus bepaald.

Justitie verdenkt het echtpaar onder andere van lidmaatschap van een terroristische groepering. De advocaten van El F. en S. vroegen om het staken van de rechtszaak tegen hun cliënten, die verdachten zijn in een nieuwe terrorismezaak. Volgens de advocaten zijn beiden in andere zaken al berecht en veroordeeld voor dezelfde feiten als waar de Rotterdamse rechtbank zich op richt. De rechtbank verklaarde de bezwaren van de verdediging op 4 augustus ongegrond, zegt een woordvoerster van de rechtbank. „We hebben geen ruchtbaarheid aan dit besluit gegeven omdat het tijdens een besloten zitting is bekendgemaakt.” Zij wil het besluit dan ook niet toelichten. De inhoudelijke behandeling in deze zaak zal beginnen op 16 oktober.

El F. en S., die islamitisch zijn getrouwd, werden afgelopen zomer op het metrostation Lelylaan in Amsterdam aangehouden met een schietklaar machinepistool. S. werd veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf voor verboden wapenbezit. El F. kreeg in de zogenaamde Hofstadzaak in maart vijf jaar gevangenisstraf opgelegd wegens wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. El . F. zit nog vast, S. heeft haar straf al uitgezeten.

Naast het echtpaar El F. en S. staan nog vier andere verdachten terecht in de nieuwe zaak. De bekendste verdachte is Samir A. De verdachten zouden aanslagen willen plegen op politici en op het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook worden ze verdacht van rekrutering voor de jihad, gewapende heilige strijd.

Twee getuigen, het echtpaar Lahbib B. en Hanan S., die belastende verklaringen hebben afgelegd tegen El F. en medeverdachte Samir A. zouden zijn opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Ze hebben uitvoerig verklaard over wapens van El F. Hanan S. vertelde over schietsessies in het Amsterdamse bos.

Gisteren maakte het gerechtshof Den Haag bekend dat de eerste zitting in het hoger beroep tegen de veroordeelde leden van de Hofstadgroep op 1 september zal worden gehouden in de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Het gaat om een zogeheten pro-formazitting. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk zal worden behandeld.