Televisie Voorkeur

Eerste aflevering van een reportageserie Himalaya with Michael Palin die de Brit Michael Palin (foto) in 2003 door de landen langs het Himalaya-gebergte maakte. Hij reisde per trein door Pakistan, Afghanistan, India, Nepal, Tibet, China, Bhutan en Bangladesh. Vanavond ontmoet hij mensen die er verschillende filosofieën over gastvrijheid en wraak op nahouden. Ned.1, 17.30-18.30u. Foto BBC

actualiteiten

Twee vandaag. Aandacht voor de vraag of Harry Potter in het zevende en laatste deel van de Potter-serie van schrijfster J.K. Rowling doodgaat. Verder een portret van de NAVO-basis in Kandahar, Afghanistan, het knooppunt van de hele Afghanistan-operatie. Ook een reportage over de confectie-industrie die geen rekening houdt met lange mannen en vrouwen. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Eerste deel van een tweeluik over de Canadese hulpverleners John Bridle en Paula Callahan die voor Artsen zonder Grenzen jarenlang van brandhaard naar brandhaard trokken. Wat is er met ze gebeurd en hoe verwerken ze wat ze hebben meegemaakt? Uiteindelijk gingen ze terug naar Canada, maar waren niet meer in staat te wennen aan het leven daar. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor het bezoek van de Japanse kroonprins en zijn vrouw en dochter aan Nederland en de Japanse erfopvolging. En planoloog Vincent van Rossum nomineert de Amsterdamse straat Haarlemmer Houttuinen als lelijkste plek van Nederland. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

The Egypt detectives: Mystery of Tutankhamun’s treasure. Archeologen hebben ontdekt dat, tegen de Egyptische tradities in, de meeste voorwerpen in Toetanchamons graf niet zijn eigendom waren. Deskundige Nicholas Reeves legt het uit. National Geographic, 19.30-20.00u.

Terzake zomer: Met een computer in je hoofd. De cyborgtechnologie gebruikt hersenfuncties om gehandicapten te laten bewegen, neveneffecten van ziektes op te heffen, maar ook om de spierkracht van een mens te vertienvoudigen. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Riddles of the dead: Body jars. Diep in het Cambodjaanse regenwoud worden tientallen enorme urnen met schitterende versieringen gevonden. Wetenschappers buigen zich over een schat uit het verleden. National Geographic, 21.00-22.00u.

praatprogramma

Jong: Ik heb een dwangneurose. De 17-jarige Florian en de 24-jarige Suzanne praten over hun leven dat lange tijd werd beheerst door dwangneuroses zoals steeds het servies rechtzetten, nóg een keer de handen wassen en nog even checken of de deur echt dicht zit. Ned.1, 19.30-20.00u.

informatief

Trust me... I’m an economist. Eerste aflvering van een serie waarin de econoom Tim Harford de economische principes toepast op de liefde. Volgens Hartford berust het geheim van een succesvolle relatie op het zogeheten spelprincipe, waarin actie en reactie een grote rol spelen. Er moet een machtsbalans zijn, maar wat heeft een vrijgezel op zoek naar een relatie hieraan? BBC2, 20.00-20.30u.

America’s castles: De Roosevelts. Aflevering in een serie over de mooiste en meest tot de verbeelding sprekende residenties in Noord-Amerika. Vanavond gaat presentator Bruce Parry op bezoek in de woonhuizen en residenties van Theodore Roosevelt (1858-1919) en Franklin D. Roosevelt (1882-1945), respectievelijk de 26ste en de 32ste president van de Verenigde Staten van Amerika. België 2 (Canvas), 20.50-21.35u.

Billy Connolly's world tour of England, Ireland and Wales. Serie waarin komiek Billy Connolly de Britse eilanden en Ierland doorkruist. Vanavond trekt hij via Manchester naar het noorden van Engeland en komt meer te weten over de Industriële Revolutie. BBC2, 23.00-23.30u.

amusement

Zomeravondcafé. Gesprekken over Randstad-arrogantie en vooroordelen van provincialen met onder anderen vast panellid Jacques d’Ancona en muzikant Syb van der Ploeg. Ned.2, 19.30-20.30u.

The comedy factory. Jörgen Raymann presenteert vanavond de drie stand-up comedians Drew Fraser en Katheen Roll uit de Verenigde Staten en Wilco Terwijn uit Nederland. Ned.3, 20.00-20.30u.

muziek

Lowlands 2006. Eerste aflevering van 6-delige verslag van het muziekfestival Lowlands met onder meer optredens van Arctic Monkeys, Belle and Sebastian, Michael Franti & Spearhead, Iggy Pop & The Stooges, Infadels, Johan, Massive Attack, Muse, Spinvis, Anouk en Pete Philly & Perquisite. Behalve optredens zijn er interviews en sfeerreportages. Via de internetsite 3voor12.vpro.nl worden de optredens zoveel mogelijk integraal uitgezonden. Ned.3, 23.15-0.50u.

Sport

Eredivisie live: Sparta - Vitesse. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de eredivisiewedstrijd van Sparta tegen Vitesse. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL7, 19.50-22.00u.

Voetbal insite. Discussieprogramma met journalist Johan Derksen die teruggeblikt op de wedstrijd Sparta tegen Vitesse en vooruitkijkt op de komende wedstrijden in het weekeinde. RTL7, 22.00-23.00u.