Tabaksconcerns in VS veroordeeld

Vijf Amerikaanse sigarettenconcerns moeten in advertenties in kranten, op tv en radio berichten over de verslavende werking die sigaretten hebben en over hun effecten voor de gezondheid.

Dat heeft een federale rechter gisteren besloten. Verhullende termen als ‘light’ en ‘laag teergehalte’ mogen de fabrikanten niet meer gebruiken om sigaretten aan de man te brengen. In de EU mag dat sinds 2003 al niet meer.

De concerns zijn schuldig bevonden aan het decennialang samenspannen om consumenten te misleiden, en aan het onvoldoende voorlichten over gezondheidsrisico’s.

Met deze uitspraak van de federaal rechter, gisteren in Washington, komt een voorlopig einde aan de al zeven jaar durende rechtszaak tussen de Amerikaanse overheid en tabaksfabrikanten als Philip Morris en British American Tobacco. Rechter Kessler zei „helaas” geen juridische mogelijkheid te hebben een boete op te leggen. Bij aanvang van de zaak in 1999 eiste de regering-Clinton nog boetes van honderden miljarden dollars.

Wel moeten alle in de rechtszaak overlegde documenten tien jaar lang op de websites van de fabrikanten te lezen zijn.

„Het roken van sigaretten veroorzaakt ziektes, lijden en dood”, schrijft rechter Kessler in het vonnis. Hij verwijt de bedrijven dat ze, hoewel ze dit intern hadden erkend, decennialang publiekelijk de gevaren van roken hebben „ontkend, betwist en vergoelijkt”. De reden daarvoor is volgens de rechter „de doelbewuste focus op de financiële successen” van de betrokken ondernemingen.

Uit het vonnis van 1.653 pagina’s blijkt dat de concerns, die onder meer de merken Marlboro, Camel en Lucky Strike op de markt brengen, onderzoeksresultaten hebben verzwegen, documenten hebben vernietigd en het nicotineniveau in sigaretten hebben gemanipuleerd met een voortdurend verslavende werking als doel.

Het ministerie van Justitie hoopt dat de uitspraak een „positieve invloed op de gezondheid van het Amerikaanse publiek” heeft. Gezondheidsorganisaties toonden zich enthousiast over de veroordeling, maar teleurgesteld over het ontbreken van een boete.

sigaretten: pagina 9