Straatstank en wierook

****
****

cd rap

DMX: Year Of The Dog… Again

Sony Urban Music/Columbia

God, vergeef DMX want hij heeft pijn. Het publiek vergaf hem al en maakte van hem de enige rapper die vijf albums achter elkaar op één zag binnenkomen in de Amerikaanse Billboard-hitlijst, waarvan de eerste twee binnen één jaar. Vergeef DMX (‘Dark Man X’) zijn talloze botsingen met justitie; hij is een ‘big boy now but not yet grown up’. En vergeef hem zijn dope. Hij heeft de drugs nodig om zijn pijn te verzachten.

Ook op zijn zesde album wisselt DMX de stank van de straat af met de wierook van het altaar. In de slangenkuil waarin DMX opgroeide, heeft hij geleerd slechts te vertrouwen op Jezus en op de pitbulls die hem, zo klinkt het tenminste, hebben leren rappen. Nadat zo’n trouwe viervoeter overleed, tatoeëerde DMX zijn naam op zijn lichaam. En op elk album spreekt DMX Uw Zoon rechtstreeks aan, Heer, en smeekt om vergiffenis voor zijn zonden.

Luister naar die zware beats, die vet aangezette ritmes, die bombastische blazers, die riffs, die schotensalvo’s. Die energie van hardrock, die littekens van blues en die voort pompende hartklop van compromisloze hiphop. DMX blaft nog steeds, er is niets veranderd sinds zijn eerste album.